România se aflăm în al 12-lea ceas din cauza tulpinii Delta, iar secţiile COVID şi secţiile ATI s-au umplut într-un timp îngrijorător, afirmă Virgil Musta, medic al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.
Epidemia de COVID-19 este pe o pantă ascendentă în țara noastră. Continuă să crească numărul de noi cazuri, iar spitalele devin neîncăpătoare. La nivel național, doar cinci paturi mai sunt libere la terapie intensivă pentru o pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-CoV-2.
Se caută acum soluții pentru creșterea numărului de paturi la ATI
Trei dintre acestea sunt la București. În toată țara se caută acum soluții pentru creșterea numărului de paturi la ATI. La Timișoara, de exemplu, spitalele suport trebui să primească inclusiv cazurile severe, iar formele ușoare vor fi tratate la domiciliu și vor fi monitorizate de către medicii de familie, a precizat pentru Radio România Timișoara, medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase.
Spitalul funcționează la capacitate maximă
„Spitalul nostru funcționează la capacitate maximă. Zilnic eliberăm două-trei paturi în secția de boli infecțioase, paturi care imediat se ocupă cu pacienţi ce necesită internare. Secţia de terapie intensivă, în schimb, nu are mobililitatea noastră de a externa, astfel încât pacienții care sunt critici şi care sunt intubați sunt spitalizaţi pe o perioadă mai lungă de timp. Spitalele suport trebuie să intre în acţiune şi vor interna şi ei forme chiar severe. Foarte probabil că formele uşoare nu vor mai fi internate și vor fi ţinute… Monitorizate de către medicii de familie prin proiectul „Pandemic Controller /…/ Timişoara, iar formele moderate se vor interna în spitalele suport”, a declarat Virgil Musta.