“Am aflat de la radio că a murit”, a declarat nepoata lui “Goliat din România”. Considerat o mare speranță a lumii boxului, la începutul secolului trecut, un român pe nume Gogea Mitu bătea la porțile Americii, însă un eveniment neelucidat a făcut ca Mitu să nu mai apuce să trăiască „visul american”. Având 2,42 metri înălțime, presa americană îl prezenta drept cel mai mare boxer din istorie.
România se poate mândri cu deținătorul recordului mondial pentru cel mai înalt pugilist din lume
Gogea Mitu, pe numele său adevărat Gogu Ștefănescu, s-a născut la data de 14.07.1914 în comuna Mârșani, județul Dolj, situată la aproximativ 50 de kilometri de Craiova.
Gogea Mitu era unul dintre cei 11 copii ai familiei și, din păcate, suferea de gigantism (o boală care este foarte rară şi cel mai des e întâlnită la bărbaţi).
Unul din frații lui Gogea Mitu a murit la 7 ani când măsura 1,80 metri înălţime, și acesta suferind de gigantism.
La vârsta de 3 ani, Gogea Mitu arăta ca un copil de 6 ani. Olteanul a fost autodidact, învățând singur să citească. La vârsta de 10 ani era atât de înalt, încât nu mai încăpea în banca din sala de clasă.
La vârsta de 17 ani Gogea a plecat în turnee prin lume cu mai multe trupe de circ, la acel moment măsurând 2,20 m înălțime.
Constanța Burada, nepoata lui Gogea Mitu a declarat:
La 2.20 metri înălțime și 140 kilograme greutate, presa din epocă îl numea pe Gogea Mitu „cel mai înalt om care a trăit vreodată în România”.
Românul a fost numit „Goliat din România”
Datorită staturii sale, Gogea Mitu a devenit celebru în Europa interbelică, fiind poreclit „Goliat din România”.
În anul 1934, Gogea Mitu ajunsese la 2,42 metri înălțime, cântărea 185 de kilograme şi avea măsura 62 la pantofi, chiar 64 după unele mărturii. La un târg din Obor, a fost remarcat de un fost pugilist Italian, Umberto Lancia, care l-a ajutat să meargă la Paris să învețe boxul, citează gadgetreport.ro
Primul meci al lui Gogea Mitu a avut loc pe fosta arenă Venus din București. Mitu a câștigat prin knock-out meciurile disputate cu italianul Severio Gizzo și cu Dumitru Pavelescu, fostul campion la categoria supergrea.
Apoi, au urmat, zeci de meciuri în Italia și Franţa, urmărite de multă lume. În timp, forța sa extraordinară i-a câștigat admirația publicului. La acea vreme, Mitu era considerat cel mai înalt om din lume.
Ulterior, în jurul uriașului au apărut numeroase legende. Se spunea că înghite 10 kilograme de mâncare și că bea 5 sticle de vin la o singură masă.
Ce oferte a primit Gogea Mitu
În anul 1935, pugilistul român a primit o invitație de nerefuzat. O mare companie americană l-a invitat în SUA pentru a lupta în ringul profesionist. Pentru Gogea Mitu urma să fie încununarea unei cariere extraordinare.
Ce s-a întâmplat cu Gogea Mitu la întoarcerea în țară
Din nefericire, Mitu nu a mai reușit să onoreze invitația companiei americane întrucât la începutul lunii iunie 1936, la doar 22 de ani, după ce s-a întors de la Istanbul, Mitu a început să se simtă rău.
A fost internat la Spitalul Filantropia din București, iar pe 22.06.1936 uriașul s-a stins din viață…În acele momente moartea lui Gogea Mitu a declanșat un uriaș scandal de presă. Familia a acuzat medicii că i-au provocat decesul, fiind vehiculat inclusiv un complot al rivalilor din box.
Constanta Burada, nepoata lui Gogea Mitu, a declarat in ziarul Editie Specială că unchiul ei a fost ucis:
„Întorcându-se de la Paris la București și fiind foarte cald în tren, a deschis fereastra și l-a tras puțin curentul. La sfatul managerului său, s-a internat câteva zile la Spitalul Filantropia, pentru masaje și investigații. Apoi, am aflat de la radio că a murit”.
Cum a fost găsit „Goliat din România” de rude
Gogea Mitu a fost găsit de rude mort, ascuns într-un subsol al spitalului, gata îmbălsămat, “să reziste pentru 20 de ani”.
Care a fost explicația specialiștilor referitoare la moartea lui Mitu
Diagnosticul avea să fie legat de o complicație a tuberculozei, boală de care uriașul suferea încă de când era mic.
Cu toate că varianta oficială a decesului a fost tuberculoza, a existat si suspiciunea că uriașului de 2,42 metri i-au fost administrate în buric 4 injectii conținând o substanță letală, versiune îmbrățișată de urmașii celui care a fost cel mai înalt român al tuturor timpurilor.
Medicii s-au apărat, însă, afirmând cu date concrete că au făcut totul pentru a-l salva pe uriaș.
La acea vreme, presa a semnalat suspiciuni la adresa victoriilor pe bandă ale gigantului român, cu 9 KO-uri în 2 ani.
În acest sens, un ziar din Oakland, care a anunțat venirea lui Gogea Mitu în SUA, a scris: „Poate unele din ele au fost aranjate”.
Potrivit sursei citate, o altă teorie dădea drept vinovată mafia pariurilor, care ar fi pus la cale asasinatul deoarece uriașul își spulbera, practic, adeversarii, astfel că nu mai lăsa loc de spectacol.
Cât a fost adevărat și cât fabulație în relatările presei, în teoria conspirației, rămâne un mister.
Un lucru este însă sigur și anume faptul că că faima lui Gogea Mitu nu a murit și va dăinui în istorie.
Unde a fost înmormăntat Mitu și ce s-a întâmplat ulterior cu trupul lui
Gogea Mitu a fost înhumat în anul 1936 în cimitirul din satul natal, Mârşani, iar în anul 1985 trupul lui a fost deshumat în scopuri ştiinţifice, rămăşiţele fiind apoi expuse la Muzeul de Istorie a Medicinei din Craiova. Vechiul mormânt s-a păstrat şi în ziua de azi, chiar dacă plafonul criptei s-a prăbuşit, lăsând la vedere o gaură sinistră.
Ce a rămas în urma celui mai înalt pugilist din lume
În prezent, în comuna Mârşani, județul Dolj, acolo unde s-a născut cel mai înalt pugilist din lume, din toate timpurile, există o stradă care îi poartă numele.