Lifestyle

România se mândrește cu șase canioane de poveste, frumuseți ale naturii, care oferă experiențe deosebite

România se mândrește cu șase canioane de poveste, frumuseți ale naturii, care oferă experiențe deosebite
romaniamama.ro/ b1tv.ro

Canionul, o vale adâncă și îngustă cu pereți abrupți prin care râurile vijelios curg râurile. Deși acestea nu predomină în relieful țării noastre, puținele canioane din România sunt extrem de frumoase și parcurgerea traseelor din aceste locuri oferă experiențe de neuitat.

Peisajele deosebite, traseele de alipinism, drumețiile, sutele de trepte de urcat sunt doar câteva dintre motivele pentru care aceste locuri trebuie vizitate.

Canionul Moldoveanu

În Munții Făgărașului, poate fi explorat Canionul Moldoveanu. Acest canion, cu un continut ridicat de calcare și dolomite, este ușor de parcurs în zilele calde de vară, cu o durată de aproximativ 3 sau 4 ore. Canionul Moldoveanu este destinația care trebuie inclusă în programul de vacanță în Muntii Fagaras, alături de Palatul Brukenthal și Cascada Bâlea.

Canionul 7 Scări

Cu o înălțime de 160 de metri, aproape de Valea Prahovei, zona Brașovului, se află “Canionul 7 Scări”, iar pentru a ajunge în vârf trebuie urcate toate cele 7 scări metalice amenajate (cu înălțimi cuprinse între 2 și 15 metri) și numeroasele pasarele.

Canionul 7 scări este un defileu săpat în calcare jurasice din vestul munților Piatra Mare, în Brașov.

Pentru parcurgerea canionului, care nu ar dura mai mult de 30 de minute, se recomandă purtarea unui echipament adecvat, acordând o atenție deosebită  încălțămintei.

Râpa Roșie din județul Alba

Acest canion, cu o suprafață de 800 metri, are forma unui perete imens cu aspectul unei orgi gigante.

Format din coloane și piramide, Canionul Râpa Roșie face parte din Rezervația complexă cu același nume, o zonă protejată datorită florei și geologiei unice pe suprafața țării și chiar a faptului că aici au fost descoperite fosile vechi de 70 de milioane de ani.

Canionul Banița

Un obiectiv turistic puțin promovat, dar incredibil de frumos este Canionul Carstic de la Banița. Pârâul Jupâneasa, care parcurge acest canion, a sculptat de-a lungul timpului, în calcar, o formă perfect curbată. Locul este presărat și cu legende frumoase, acestea spunând că în această zonă dacii au ascuns de romani o comoară, protejând-o cu un blestem.

Canionul și Cascadele Tamina din Masivul Piatra Mare

În apropiere de Bușteni, pe Valea Prahovei se află Cascadele Tamina și Canionul din Masivul Piatra Mare. Cascadele Tamina sunt cinci mici cascade cu un singur punct de vărsare.

Peisajul din Canionul Tamina este extraordinar, mai ales în zilele cu soare și cer senin, când în planul îndepărtat se poate zări pasul Predeal.

În zona Canionului Tamina, cel mai îngust canion din România, sunt amenajate nu mai puțin de 71 de trasee de escaladă.

Canionul Orății din Culoarul Rucăr-Bran

Acest Canion este situat la poalele munților Piatra Craiului, în culoarul Rucăr-Bran, din Valea Orății. La finalul parcurgerii traseului din Canionul Orății, din punctul de belvedere se vede o priveliște minunată asupra Cetății Orății, Cheilor Dâmboviței și Cheilor Dâmbovicioarei. Acest canion se află la doar 24 de kilometri de Castelul Bran, potrivit ziaruldeiasi.ro

FOTO carpati.org