Dacă până acum coronavirusul era Bau-bau-ul românilor, ne confruntăm cu o situație nouă și extrem de periculoasă. Momentul în care gripa se întâlnește cu COVID-ul.
Coronavirusul le-a dat tuturor viața peste cap, dar să te îmbolnăvești în același timp și de COVID și de gripă, pare ceva la care ți-e frică să te și gândești. Dar românii se confruntă cu un astfel de moment, specialiștii numind această combinație de virusuri, flurona.
Din nefericire, au apărut și primele cazuri. Cum deosebiți gripa de coronavirus? În primul rând apelând la ajutorul medicilor, fără să vă puneți singuri diagnosticul în funcție de simptomele avute. De aceea, indiferent dacă aveți simptome ușoare sau medii de infecție respiratori, nu stați pe gânduri și mergeți la medic. Dacă însă situația se agravează, trebuie să ajungeți urgent la spital.
Folosiți și testele pentru gripă și cele pentru coronavirus
Specialiștii vă recomandă, dacă aveți simptome respiratorii, să vă testați și pentru gripă dar și pentru coronavirus. Simptomele care că spun că aveți viroză sunt nasul care curge, durere ușoară în gât, tuse, senzație de oboseală, cefalee, uneori febră și scăderea poftei de mâncare. Virozele apar din cauzas rinovirusurilor, adenovirusurilor sau coronavirusurilor, dar nu COVID.
Simptomele gripei
În cazul în care ați contactat gripa, veți simți dintr-o dată un rău general. „Adică ai senzația că te-a lovit trenul.
Aceea este adevărata gripă, iar aceste forme sunt prevenite de vaccinarea anti-gripală, nu formele banale, sezoniere, cele care îți permit continuarea activității obișnuite”, a afirmat pentru HotNews.ro dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.
Gripa are toate simptomele unei vireze respiratorii, în plus poate să apară dificultatea la respirație, dureri musculare, oboseală, senzația că ai vrea să stați doar în pat. În acest moment, România se află în stare de alertă epidemiologică.
Ce manifestări are coronavirusul
Cât privește coronavirusul, acesta are o paletă largă de manifestări, de la simptomele virozelor banale, până la cele ale gripei. Dar, există și norocoși, care fac forme asimptomatice.
Varianta care circulă cel mai mult în România, Omicronul, provoacă forme ușoare de boală. Dar care se pot confrunta cu o viroză. Din nefericire, au apărut și primele cazuri de floruna, adică infecție simultană de coronavirus cu gripă și a avut loc și primul deces.
„Evoluţia poate să fie imprevizibilă sau mai bine spus riscul de a avea complicaţii creşte în momentul în care le am pe amândouă”
„În general, vorbim de o simptomatologie destul de clară, ca de gripă, şi care este accentuată, şi anume stare general brusc modificată, cu dureri de intensitate mare, dureri musculare, articulare, dureri de cap, senzaţia că am fost bătut pe care toţi o ştim dacă am trecut prin gripă, putem să avem şi simptomatologie digestivă, cum se întâmplă la infecţiile virale.
Mult mai important este faptul că evoluţia poate să fie imprevizibilă sau mai bine spus riscul de a avea complicaţii creşte în momentul în care le am pe amândouă. Mai ales la persoanele pe care le numim vulnerabile, cei care au o anumită vârstă, de peste 65 de ani, 70, mai ales dacă au şi boli cronice, persoanele supraponderale.
De asemenea, o atenţie sporită ar trebui să fie pentru cei mici, până în 5 ani, care au un risc de a face complicaţii”, spune dr. Adrian Marinescu.