Actual

România a scăpat de verificările Comisiei Europene. Bruxelles-ul anunță încheierea MCV

romania-scapat-verificarile-comisiei-europene
Sursa foto Deutschland.de

România a scăpat de verificările Comisiei Europene, care a anunțat încheierea în mod oficial a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). Și Bulgaria beneficiază de același tratament.

După 16 ani de monitorizare, România a scăpat de verificările Comisiei Europene. Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost introdus la aderarea țării noastre la UE în 2007. MCV este o măsură tranzitorie pentru a facilita progresele în domeniile reformei judiciare și luptei împotriva corupției. În cazul Bulgariei, pe listă a fost adăugată și criminalitatea organizată.

Din 2007, CE a prezentat periodic rapoarte privind progresele înregistrate de Bulgaria și România. În 2019, Comisia a publicat ultimul său raport MCV privind Bulgaria, iar în noiembrie 2022, ultimul privind România.

Concluzia a fost că ambele state că și-au îndeplinit în mod satisfăcător obligațiile stabilite în cadrul. Dar că trebuie să depună eforturi în continuare pentru a pune în aplicare angajamentele specifice enumerate în concluziile rapoartelor.

România a scăpat oficial de verificările Comisiei Europene

Activitatea de verificare a CE a fost finalizată în iunie 2023. La începutul lunii iulie, CE a informat atât Consiliul, cât și Parlamentul European cu privire la intenția de a încheia oficial MCV. Iar anunțul oficial a fost făcut astăzi de președintele Ursula von der Leyen

„Aș dori să felicit Bulgaria și România pentru progresele semnificative pe care le-au înregistrat de la aderarea lor la UE. Statul de drept este una dintre valorile noastre fundamentale comune ca Uniune. Ambele state membre au realizat reforme importante în ultimii ani. Astăzi recunoaștem aceste eforturi prin eliminarea MCV. Lucrările pot continua acum în cadrul ciclului anual privind statul de drept, ca pentru toate statele membre”, a precizat Ursula von der Leyen.

Conform comunicatului oficial, CE așteaptă continuarea cooperării cu Bulgaria și România în cadrul ciclului anual privind statul de drept.

Cum s-a derulat procesul de monitorizare și verificare

La mometul aderării, CE a instituit MCV ca măsură tranzitorie pentru a ajuta cele două țări să remedieze deficiențele avute.

Din 2007, în cadrul MCV s-au derulate activități de monitorizare și verificare a procesului de reformă, pe baza obiectivelor de referință. Duă 10 ani, CE a realizat o evaluare a progreselor înregistrate. Ulterior, comisa a stabilit o serie de recomandări specifice, suficiente pentru a pune capăt procesului MCV.

În raportul din 2019, CE a concluzionat că Bulgaria a îndeplinit în mod satisfăcător recomandările MCV. Similar, în raportul MCV din 2022, Comisia a arătat că România a înregistrat progrese suficiente.

După anunțarea Consiliului și Parlamentului European în iulie, Comisia a adoptat astăzi două decizii de abrogare a Deciziilor din 2006, închizând astfel MCV în mod oficial, conform G4Media.

„Mă bucur că astăzi putem face următorul anunț oficial: Bulgaria și România și-au îndeplinit obiectivele de referință stabilite în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare. Hotărârea de care au dat dovadă și colaborarea strânsă cu Comisia de-a lungul anilor au dat roade”, a declarat și vicepreședinta pentru valori și transparență Věra Jourová.