Lifestyle

România, printre țările cu cel mai mare preț la cafea

România, printre țările cu cel mai mare preț la cafea

Cafeaua face parte din rutina de zi cu zi a multor oameni, indiferent daca este savurata dimineața pentru a furniza energie sau după-amiaza după prânz. Pentru majoritatea oamenilor, o ceașca de cafea este o plăcere reconfortantă și aromată, iar prețul unei astfel de licori oscilează de la o țară la alta. Printre țările cu cea mai scumpă cafea din Europa se află și România.

România se află printre țările din Europa cu cel mai mare preț la cafea

Pe primul loc se află cafeaua de la Viena, pe locul doi se află Praga,  iar pe locul trei se află Bratislava. În aceste țări prețurile sunt cuprinse între 4,04, 3,13 şi respectiv 3,04 dolari. În ceea ce privește restul Europei, cea mai ieftină cafea din lume se găsește la Budapesta.

Dintre toate capitalele Europei Centrale şi de Est, la Bucureşti trebuie să plăteşti cel mai mult pentru o cană de cafea, reiese dintr-un studiu comparativ internaţional, în care se precizează că din acest punct de vedere Bucureştiul este mai scump decât mai multe capitale din Europa occidental.

 

Roma, la Madrid și Lisabona au cele mai mici prețuri la cafea. La Roma o cafea costă 2,47 dolari, la Madrid cu 2,75 dolari, iar la Lisabona cu 2,52 dolari, iar la București O ceaşcă de cafea costă în medie 3,02 dolari, scrie napi.hu.

Dacă ţinem cont de nivelul mediu al veniturilor, o cană de cafea costă relativ mult în România, menţionează Maszol citând studiul comparativ internaţional World Coffee Index 2021.

Autorii studiului au întrebuinţat datele unuia dintre cele mai renumite portaluri de călătorie din lume, TripAdvisor. Au fost analizate preţurile pentru cafea filtru, cappuccino şi cafea cu lapte la câte cinci cafenele din fiecare capitală europeană, stabilindu-se un preţ mediu.

Beneficiile cafelei

Mai mult decat atat, studiile recente asociaza cafeaua cu mai multe beneficii pentru sanatate, printre care se numara si un risc scazut de moarte timpurie, dupa cum arata un raport publicat in luna februarie de Harvard Medical School.

„Cunostintele noastre despre cafea se inmultesc. Pe zi ce trece invatam mai multe atat despre beneficiile, cat si despre riscurile consumului de cafea”, sustine dr. Eric Rimm, profesor de epidemiologie si nutritie la Scoala de Sanatate Publica Harvard “T.H. Chan”.

Alte beneficii ale cafelei pentru sanatate:

  • Cafeaua imbunatateste performanta fizica
  • Cafeina stimuleaza sistemul nervos sa trimita semnale catre celulele de grasime pentru a descompune grasimea corporala in acizi grasi liberi, care furnizeaza energie organismului.

Cafeaua contine nutrienti importanti
O ceasca de cafea contine o serie de nutrienti importanti pentru organism:
• Riboflavina (vitamina B2): 11% din doza zilnica recomandata
• Acid pantotenic (vitamina B5): 6% din doza zilnica recomandata
• Mangan si potasiu: 3% din doza zilnica recomandata
• Magneziu si niacina (B3): 2% din doza zilnica recomandata

Cafeaua reduce riscul de boli neurologice

Cafeaua este asociata cu un risc redus de boli neurologice, cum ar fi boala Parkinson si boala Alzheimer. „Cafeina are proprietati neuroprotectoare. Insa in cafea, exista si alte substante in plus fata de cafeina, care ajuta functia neurologica si sistemul imun”, spune dr. Richard Fox, medic neurolog la Cleveland Clinic.

Cafeaua inlatura riscul de depresie si te face mai fericit

Cafeaua poate sa reduca semnificativ riscul de suicid. Un studiu de la Harvard, publicat în 2011, arata ca femeile care beau 4 sau mai multe cesti de cafea pe zi au avut un risc cu 20% mai mic de depresie. Un alt studiu a demonstrat ca persoanele care beau 4 sau mai multe cesti de cafea pe zi au cu 53% mai putine sanse sa se sinucida.

Cafeaua reduce riscul de cancer

Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC) a analizat mai multe date privind legatura dintre cafea si riscul de cancer. Daca in 1991, IARC includea cafeaua pe lista alimentelor cu „potential cancerigen pentru om”, studiile recente demonstreaza rolul cafelei in scaderea riscului de cancer de ficat si cancer colorectal, sustin expertii de la Mayo Clinic.