Actual

România, obligată să implementeze salariul minim european. Cu cât va crește

salariu
sursa foto arhiva

Salariile din România sunt destul de mici. Mulți oameni se chinuie să reziste de la o lună la alta. Astfel, este nevoie de o schimbare. Mai ales în această realitate, în care costul de trai este extrem de ridicat. Prețurile la produse și servicii atingând scoruri record.

Experții spun că nivelul de salarizare din Români este în continuare foarte mic. În comparație cu alte state din Europa. Astfel, țara noastră ar putea să fie obligată să treacă la salariul minim european, care este cu mult mai mare.

Salariul minim european în România

Țara noastră trebuie să vină cu soluții rapide. Pentru a putea reduce diferențele salariale din România și alte state europene. Acest aspect a fost subliniat și de europarlamentarul Eugen Tomac. Oficialul a explicat că nivelul de salarizare al românilor este extrem de mic.

Atât în raport cu coșul zilnic de cumpărături, cât și cu salariul minim, românii sunt plătiți foarte puțin. Salariul mediu din România rămâne, de asemenea, extrem de mic. Europarlamentarul Eugen Tomac a precizat că, în acest sens, România trebuie să aplice cât mai repede posibil noi măsuri. Pentru a implementa salariul minim european la nivelul țării.

„Şi în Uniunea Europeană, şi în România, există aspecte care trezesc interese şi dezbaterii vii în comisie, pentru că e nevoie de mai multă transparenţă, un echilibru între remunerare şi condiţii, pentru că e frustrare când ştii că dai totul şi nu eşti remunerat la fel, e nevoie de o îmbunătăţire. Apoi discriminarea care există în continuarea în unele state între bărbaţi şi femei, dar această chestiune a fost eliminată în România” a spus Eugen Tomescu.

Directivele UE

România s-a angajat să implementeze salariul minim european până la sfârșitul anului. Conform unor directive ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, mulți români consideră în continuare că este vorba de un vis. Iar majorarea salariului nu se va realiza niciodată. Dar, se pare că există o șansă. Potrivit directivei, venitul minim va fi stabilit de fiecare națiune. În funcție de propriile circumstanțe sociale și economice. Precum și de evoluția indicatorilor macroeconomici.

„Toate aceste prevederi pe care Comisia le propune şi trebuie să le adoptăm sunt extrem de importante în momentul de faţă. Oamenii trebuie să se simtă protejaţi când au nevoie de acest sprijin” a spus europarlamentarul.

În ceea ce privește punctul de plecare al calculului, sunt luați în considerare doi factori esențiali. Acesta poate reprezenta un procent din salariul mediu sau valoarea coșului de cumpărături, în funcție de interpretarea preferată de fiecare țară.

Salariu mediu foarte mic

Problema salarizării din România este accentuată. Mai ales în cazul salariului mediu, care este foarte mic în raport cu cel minim. Astfel, experții recomandă o rezolvare a acestei discrepanțe din punct de vedere financiar.

„Cât priveşte salariul minim european, România începe să se alinieze la cerinţele UE şi cred că acesta este un pas important, dar nivelul nostru de salarizare este încă mic raportat la celelalte state. În România, salariul minim de acum răspunde la criteriile pe care le defineşte ţara noastră, dar avem un salariu mediu foarte mic raportat la salariul minim”, a explicat Eugen Tomescu, conform Daily Business .