La nivelul țării, situația economică nu este una favorabilă. Ne confruntăm cu un deficit bugetar extrem de mare. Economia României scade alarmant, astfel putem spune că ne aflăm în plină criză. În ciuda acestor probleme, oamenii cer salarii mai mari. 50% dintre români vor ca statul să le crească veniturile. Acest lucru este vizibil prin intermediul unui sondaj.
Mulți români sunt de părere că statul le este dator. Astfel, oficialii ar trebui să le crească salariile, indiferent de starea economică a României.
România, în plină criză
Ne aflăm în criză, având în vedere că economia țării scade alarmant. Dar, în acest context, oamenii cer salarii mai mari. 50% dintre români sunt de părere că statul trebuie să-i ajute, indiferent de circumstanțe. De asemenea, românii sunt de părere că statul ar trebui să crească salariile cu 20% mai mult decât acum 10 ani.
În ciuda problemelor economice, românii cer mai mulți bani de la stat. Dar, există și un procent mare de oameni care cred că în situație de criză, trebuie să încerce să se ajute singuri. Asta înainte de a cere ajutor statului. Dar, această categorie de persoane au un nivel ridicat de educație, provin din mediul urban și au venituri medii sau mari.
Economisirea banilor
Aceste perioade de criză trezesc în oameni nevoia de a economisii. Astfel, în momentul în care există situații limită, oamenii pun de-o parte bani pentru vremuri și mai grele. Această tendință poate fi observată și la nivelul rezultatelor sondajului. Procentul celor care doresc să economisească a crescut de la 63% în 2013 la 76,3% în 2023.
Românii au tendințe diferite în vreme de criză. Două treimi dintre respondenți spun că aleg să cumpere produse românești. În detrimentul celor importate. Românii au spus că preferă acest lucru, în ciuda faptului că cele românești sunt mai scumpe. Potrivit experților, acest lucru poate fi catalogat drept patriotism economic.
Loc de muncă bine plătit
Din punct de vedere al preferințelor pentru locurile de muncă, acestea se diferențiază în funcție de mai multe criterii. În special tinerii sub 30 de ani, din mediul urban și angajați la privat doresc să aibă un loc de muncă bine plătit sau instabil. De cealaltă parte, sunt persoane care preferă un loc de muncă stabil, dar plătit mai puțin. Astfel, în această categorie se regăsesc persoanele peste 45 de ani, din mediul rural.
Procentul persoanelor care consideră că statul are datoria de a le acorda asistență în orice situație a crescut de la 42% la 50% în ultimii zece ani. În timp ce procentul celor care cred că statul ar trebui să le acorde asistență doar atunci când sunt în nevoie a scăzut de la 58% la 50%.
Credința cetățenilor că „statul are datoria de a-i ajuta în orice situație” este susținută de sondajul sociodemografic. Persoanele tinere, cele cu un nivel scăzut de educație, dar și cele cu venituri mai mici susțin această afirmație. Dar, părerea că „statul ar trebui să îi ajute doar atunci când au nevoie” este mai răspândită în rândul persoanelor de peste 45 de ani, al celor cu studii superioare, conform Daily Business .