Vladimir Putin și-a trimis spionii pe teritoriul României. Autoritățile române au intervenit imediat.
Alexey Grishaev a fost declarat persona non grata de autorităţile române având în vedere că “activităţile şi acţiunile sale contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”, se precizează într-un comunicat a Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Putin și-a trimis spionii pe teritoriul României
„Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin”, a mai transmis MAE.
Surse guvernamentale au indicat faptul că Alexey Grishaev desfăşura “activităţi de spionaj” pe teritoriul României, iar bărbatul ar fi agent GRU (serviciul secret al Armatei ruse), scrie digi24.ro.
Grishaev ar fi încercat să facă rost de informaţii din domeniul militar, în special despre activitatea trupelor NATO şi despre interesele aliaţilor României din Europa şi America.
Adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Rusiei ar fi încercat să obţină acces la anumite persoane, care l-ar fi putut ajuta cu obţinerea acestor informaţii, însă, din fericire, planul său nu a dat roade, mai spun aceleaşi surse.
România, în pericol? Alexey Grishaev, expulzat din România
Decizia expulzării vine în contextul unor măsuri similare luate în cadrul mai multor ambasade europene.
Recent, premierul Cehiei anunţa expulzarea a 18 membri ai Ambasadei Rusiei la Praga. Motivul? Autoritățile bănuie că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014.
Estonia, Letonia şi Lituania au anunţat că vor expulza patru diplomaţi ai Rusiei, în semn de solidaritate cu decizia luată la Praga. Și Slovacia a expulzat trei diplomaţi ruşi, invocând acelaşi motiv.
„Noi ne-am manifestat, fără îndoială, solidaritatea cu Cehia, am exprimat această poziție inclusiv în reuniunea Consiliului Afaceri Externe din această săptămână. Există în practica diplomatică, în general, un anumit tip de reciprocitate.
De exemplu, când declari persona non grata un diplomat te aștepți să existe o reciprocitate de partea cealaltă. Atunci când o anumită proporționalitate este depășită există uneori și reacții în lanț. Vom vedea ce se întâmplă și mai departe”, a transmis ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.