România traversează un moment semnificativ în direcția securității și dezvoltării, cu sistemele țării funcționând la capacitate maximă. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus că țara noastră a reușit să pună în funcțiune, în anul precedent, o capacitate de producție de energie de aproximativ 10 ori mai mare decât în 2022.
Creșterea semnificativă a capacității de producție a energiei electrice în România a fost evidențiată în anul 2023.
Producția de energie electrică a fost de 10 ori mai mare
Anul trecut a fost atins un nou record. Proiecțiile pentru finalul anului 2024 sunt optimiste. Experții anticipă o creștere și mai pronunțată în cursul acestui an.
„Anul trecut, România a pus în funcţiune o capacitate de producţie a energiei electrice de aproape 10 ori mai mare decât în 2022. Încă 624 MW pentru sistemul energetic naţional, la care se adaugă peste 1.000 MW la cei care au devenit prosumatori în 2023”, a spus Burduja, conform unui comunicat al Ministerului Energie
Noile centrale electrice puse în funcțiune în 2023 au generat o capacitate impresionantă de producție. Centralele au generat 496 MW din energie solară, 72 MW din energie eoliană și 56 MW din energie hidroelectrică. Aceste resurse adiționale permit sistemului energetic național să utilizeze 624 MW suplimentari. Creșterea este de aproximativ zece ori mai mare față de anul precedent.
Ministrul Energiei a subliniat că în 2023 România a devenit un important exportator de energie electrică. Mai mult, s-a renunțat la tendința de a depinde de importuri din ultimii ani. Prin aceste investiții și creșterea capacității, România urmărește să devină lider regional și un hub energetic crucial.
Beneficii pentru populație
„Asta înseamnă mai multă producţie, potenţialul reducerii preţurilor şi a facturilor pentru români, dar şi competitivitate mai mare pentru economia naţională, noi locuri de muncă şi dezvoltare accelerată”, a mai spus Burduja.
Aceste realizări semnificative ar putea face România mai atrăgătoare pentru investitori, cu un accent deosebit pe sectorul energetic, în special pe segmentul energiei verzi. Ministrul energiei a subliniat că, având în vedere proiectele finalizate și cele în curs de dezvoltare, bilanțul pe 2024 se anunță a fi unul încă și mai promițător.
„Faptul că în 2023 capacităţile noi puse în funcţiune au fost de aproape 10 ori mai mari decât în anul anterior arată că România este tot mai atractivă pentru investitori în sectorul energetic, mai ales pe segmentul energiei verzi. Ne aşteptăm ca la final de 2024 creşterea să fie şi mai mare. Asta mai ales având în vedere că am reuşit să finalizăm finanţarea proiectelor din investiţia 1 – PNRR. Investiția însumează aproape 1.700 MW” a conchis Sebastian Burduja, conform stiripesurse .