Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale din România (BNR), a venit cu mai multe precizări referitoare la creșterea economică a țării noastre.
Din datele pe care le are instituția, România a depășit din punctul de vedere al produsului intern brut (PIB) la paritatea puterii de cumpărare (PPC) Grecia, care este membră UE din 1981 și a intrat în zona euro din 2001. De asemenea, țara noastră egalează Ungaria și Portugalia și este aproape și de Polonia. În anii 2000, când România a început demersurile pentru a intra în Uniunea Europeană, PIB-ul său era 26% din media UE.
„Era atunci cel mai scăzut nivel nivel din UE. În 2007 când România a intrat în UE, PIB/capita reprezenta 44% din media UE. Acum, PIB/capita la paritatea puterii de cumpărare (PPC) este 77%, fiind deasupra Greciei care are 68%, similar cu Portugalia (77%), Ungaria (77%) și puțin sub Polonia (79%)”, a precizat guvernatorul BNR.
Trebuie să avem anumite rezerve
Din punctul de vedere al puterii de cumpărare, Bucureștiul este o adevărată forță, fiind de 2,5 ori mai bogat decât media europeană. Însă situația nu este deloc omogenă.
„Este o convergență impresionantă, dar nu e momentul să ne bucurăm. Creșterea în România, în această perioadă nu a fost distribuită egal”, a spus Mugur Isărescu.
Și alte câteva județe sunt pe drumul cel bun, dar la o distanță considerabilă de Capitală. Este vorba de Cluj, Timiș, Alba, Sălaj, Tulcea și Sibiu. Pe de altă parte, Vasluiul are cea mai redusă convergență și este per total cel mai sărac dintre județele noastre.
Ce soluții există pentru a uniformiza progresul?
Mugur Isărescu a transmis că metoda de a face ca din ce în ce mai multe dintre județele țării noastre să tindă spre convergența reală este uzitarea fondurilor europene.
„Continuând și îmbunătățind absorbția fondurilor europene reprezintă cea mai bună cale de a îmbunătăți creșterea potențială a economiei, fiind bună pentru o mai bună distribuție a PIB-ului în țară. Un al factor care îmbunătățește economia este, desigur, capitalul uman”, a explicat guvernatorul BNR.
Pentru ca publicul larg să înțeleagă mai bine fenomenul, redactorul HotNews Florin Barbuta a precizat următoarele:
„Paritatea puterii de cumpărare – PPC (engleză- Purchasing power parity sau PPP) măsoară puterea de cumpărare a unei monede, exprimată într-o altă monedă de circulatie internațională, de regula euro sau dolari. Având în vedere ca prețurile bunurilor si serviciilor diferă de la un stat la altul paritatea puterii de cumpărare calculează o rată de schimb alternativă între monedele celor doua țări, comparând un coș de bunuri. Rata de schimb a parității puterii de cumpărare este folosita pentru a compara nivelul de trai din țări diferite. Așa se explică de ce, deși PIB/capita e mai mare în Grecia decât în România, la paritatea puterii de cumpărare stăm mai bine decât ei”.