Economic

România are nevoie de mai mulți bani pentru a gestiona criza din Ucraina. Solicitarea făcută către Comisia Europeană

Adrian Câciu

Zece state din estul UE, printre care și România, au semnat o scrisoare oficială adresată Comisiei Europene prin care cer ajutor suplimentar pentru a gestiona efectele războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Scrisoarea a fost semnată pentru România de miniștrii Adrian Câciu (Finanțe) și Marcel Boloș (Fonduri Europene).

România are nevoie de mai mulți bani pentru a gestiona criza din Ucraina. Solicitarea făcută către Comisia Europeană

Într-o declarație de marți a ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, aflăm că România a solicitat Comisiei Europene un ajutor financiar suplimentar, pentru a putea să facă față crizei din Ucraina. Țara noastră nu este singura care a solicitat acești bani suplimentari:

„Am semnat, alături de colegi din alte state europene, scrisoarea oficială adresată Comisiei Europene prin care cerem ajutor suplimentar pentru a gestiona efectele războiului declanşat de Rusia în Ucraina.  Este un demers legitim fiindcă ne confruntăm atât cu nevoia de a adăposti sute de mii de refugiaţi de război – cea mai mare parte fiind copii, dar resimţim şi dificultăţi în lanţul de aprovizionare, plus noi provocări generate de criza energetică. Am cerut Comisiei Europene flexibilitate în bugetul european multianual pentru a transfera fonduri suplimentare statelor membre care se confruntă cu cel mai mare aflux de refugiaţi ucraineni. Totodată, considerăm că este nevoie de noi mecanisme de finanţare pentru a ajuta economia şi companiile locale să facă faţă acestei perioade complicate. Dorim să folosim toate aceste fonduri europene pentru sprijinirea populaţiei şi a mediului de afaceri, fiindcă acesta este singura modalitate prin care putem atenua impactul provocat de acest război asupra costului vieţii tuturor românilor”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Solicitarea către Comisia Europeană arată că țările din estul UE se confruntă cu nevoia de a adăposti peste 5,3 milioane de refugiați de război din Ucraina, jumătate copii, iar cele zece state susțin că au resurse financiare limitate. Statele membre subliniază, de asemenea, probleme în implementarea proiectelor politicii de coeziune, din cauza dificultăților din lanțul de aprovizionare și a altor provocări.

Statele semnatare arată că resursele încă disponibile din bugetul UE ar trebui puse la dispoziția țărilor care găzduiesc refugiați și cer ”flexibilitate bugetară” pentru anii care urmează.

Mai mult decât atât, statele est-europene arată că economiile lor sunt grav afectate de efectele războiului – lipsa de resurse naturale, distorsiuni în lanțurile de aprovizionare, plecarea la război a muncitorilor ucraineni, creșterea prețului energiei.