Dimineața de miercuri, 22 martie, a fost una agitată pentru românii din zona Vrancea. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis un comunicat, din care reiese că în această zonă seismică, în apropierea Buzăului, a avut loc un cutremur cu magnitutdinea de 3.8.
Deși seismul este unul relativ slab, amintim că România a devenit mult mai activă seismic după catastrofa din Turcia și Siria. Astfel, pe 14 februarie, la o zi după tragedia care a curmat zeci de mii de vieți în sud-estul Asiei, un cutremur cu magnitudinea de 5.7 a zdruncinat județul Gorj. Iar replicile nu au întârziat să apară. Până în momentul de față, specialiștii de la INFP au consemnat peste 1.000 de seisme care au venit ca replică a celui din 14 februarie.
Cum a arătat cutremurul din 22 martie
Conform unui comunicat transmis de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP, adeseori prescurtat INFP), cutremurul de mică magnitudine a avut următoarele caracteristici:
„În ziua de 22 Martie 2023, la ora 06:51:00 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, BUZĂU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.8, la adâncimea de 112km.
Intensitate: II
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 56km E de Brașov, 56km NV de Buzău, 58km SE de Sfântu-Gheorghe, 62km N de Ploiești, 74km V de Focșani, 89km NE de Târgoviște”.
Conform Click, acest seism vine după ce în județul Gorj s-au înregistat nouă mișcări seismice în numai două zile. Cel mai puternic dintre cutremurele gorjene a avut magnitudinea de 4.9 Richter. Pe scara Mercalli, acesta a avut o intensitate de 5, au mai precizat specialiștii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Ce urmează pentru România
Zona Vrancea este, în general, zona cea mai activă din punct de vedere seismic a României. Situația s-a schimbat, însă, după ce județul Gorj a înregistrat cea mai intensă activitate seismică din ultimii 200 de ani. Pe de altă parte, specialiștii de la INFP consideră că Gorjul nu va deveni o „nouă Vrancea”. Chiar dacă magnitudinile cutremurelor din această zonă ar putea crește, experții estimează că ele nu vor depăși magnitudinea de 6. Din punct de vedere cantitativ, însă, seismologii au certitudinea că vor continua să se înregistreze numeroase seisme în această zonă.
Pe de altă parte, ei atenționează că nu există nicio cale infailibilă de a prevesti cutremure.
Pe plan internațional, cel mai mare seism din ultimele zile a avut loc în regiunea Afghanistan-Takijistan-Pakistan. Acesta a avut magnitudinea de 6.7 grade pe scara Richter și s-a produs în seara de 21.03.2023.