Actual

Românii vor să fie proprietari. Cât te costă să construiești o casă de la zero

Polița de Asigurare a Locuințelor casă
sursa foto arhiva

Construirea unei case reprezintă un vis și un obiectiv pentru mulți români. Locuirea la casă vine cu multe beneficii. De la intimitate, la propriile resurse stabile de apă și căldură. Dar, vine și cu multe responsabilități și cheltuieli. Mulți români vor să fie proprietari. Cel puțin așa arată un studiu european. Dar, unii se tem de costurile care vin cu construirea unei case de la zero.

Unii români s-au săturat de statul la bloc. Fiind nemulțumiți de lipsa confortului, dar câteodată și a unor necesități, precum apa caldă. Astfel, anumiți cetățeni pot opta pentru a-și construi o casă de la zero.

Cât te costă să construiești o casă de la zero

Cei care vor să-ți îndeplinească visul de a avea o casă o pot face și prin intermediul unui credit la bancă. Dar, înainte de toate, cei care doresc să-și construiască o casă trebuie să țină cont de buget. Care se poate schimba în funcție de preferințe. Precum costul terenului, a gardului, dar și dacă își doresc un beci sau un garaj. Firmele specializate de consultanță pot realiza aceste calcule împreună cu un arhitect. Pentru ca oamenii să știe de ce buget vor avea nevoie.

Datele disponibile pe site-urile de specialitate indică faptul că construcția unei locuințe cu un singur etaj „la sol” este mai scumpă. Față de tarifele pentru construirea unei locuințe de aceleași dimensiuni, dar pe două niveluri. „Un mic secret: o casă de 100 mp utili (50 mp la sol, 50 mp mansardă) presupune costuri, sesizabil, mai mici decât o casă de 100 mp construită doar pe sol”, spun specialiștii

Racordarea la utilități

Pe baza complexității arhitecturale, a calității materialelor și a prețurilor, costurile preconizate sunt mai mari pentru zonele urbane. În zonele rurale se apelează de multe ori la zidăria din cărămidă, care aduce costuri mai mici.

Pentru o nouă casă construită, racordarea la utilități aduce noi costuri. Mai exact, pentru electricitate, oamenii trebuie să plătească aproximativ 5.850 RON , adică 1.200 euro. De asemenea, racordarea la gaze costă în jur de 5.850 RON (1.200 euro). Pentru apă și canalizare, proprietarii trebuie să achite aproximativ 2.950 RON, adică 600 euro.

Costuri diferite în funcție de mărime

Tarifele pentru construcția unei case de la zero sunt diferite în funcție de mărime. Astfel, au fost prezentate costurile pentru construcția unei case din cărămidă, 70 de metri pătrați de spațiu util, fără etaj. Care are 85 de metri pătrați construiți.

Costul proiectului este de aproximativ 1.100 de euro (5.400 de lei). De asemenea, trebuie plătită o taxă pentru obținerea unei autorizații de construcție. Care include avizele pentru electricitate, gaze naturale, compania de apă, salubritate, mediu și taxe ISC. Astfel, costurile autorizaților se ridică la 950 de euro (4.640 de lei). În plus, racordarea la utilități va costa un plus de 3.000 de euro (14.650 de lei).

Așadar, pentru construcția la roșu, tariful este de aproximativ 27.500 de euro (135.000 de lei). Acestea includ fundație, ridicarea zidurilor și structura acoperișului. Pentru o construcție la cheie, tariful se ridică la 55.ooo de euro (270.000 de lei). În acest stadiu, casa este gata de mobilat și poate fi utilizată.

În final, dacă adunăm, costul final al unei case la roșu este de 32.550 de euro (159.000 de lei). În tariful final pentru o casă la cheie este de 60.050 de euro (293.500 de lei), conform Adevarul .