Un salariu foarte mare şi condiţii avantajoase de muncă. Asta oferea un grup de românii şi portughezi experimentaţi în Portugalia. O dată ajunşi acolo îşi dădeau seama că vor muncii în condiții de sclavie, pe terenurile agricole. Reţeaua a fost destructurată printr-o operațiune masivă a poliției judiciare portugheze în zona rurală din Alentejo, regiunea din sudul Portugaliei unde astăzi angajarea ilegală, munca nedeclarată și exploatarea forței de muncă a migranţilor în agricultură sunt practici din ce în ce mai frecvente, transmite agenția Ansa, citată de Rador.
Români exploatați de către români pe plantațiile din Portugalia. Cum au fost racolați de rețeaua de traficanți
După aproximativ un an de cercetări, anchetatorii au descoperit o rețea dedicată traficului de imigranți, efectuând aproximativ patruzeci de arestări de cetățeni portughezi și străini, în principal de naționalitate română, sub acuzația de conspirație infracțională, trafic de ființe umane și reciclare.
Rețeaua avea ca centru operațional provincia Beja și se ocupa cu exploatarea lucrătorilor agricoli din România, Moldova, Senegal, Maroc, Algeria, India și Pakistan.
35 de români și portughezi au fost arestați
Românii erau racolați, cu promisiunea unei vieți mai bune, și erau duși în sudul Portugaliei, unde le erau confiscate telefoanele, documentele și banii. Apoi erau puși să muncească în condiții de sclavie, pe terenurile agricole. Până acum, 35 de români și portughezi au fost arestați.
Luciana este româncă și locuiește în Portugalia de 17 ani, unde muncește alături de soțul ei în regiunea Alentejo. Poliția Judiciară a intrat în casa lor la ora 4 dimineața, ca să îl aresteze pe bărbat. Potrivit autorităților de acolo, acesta ar fi racolat câteva sute de români care ajungeau să muncească pe câmp în condiții de sclavie.
Un număr de 400 de polițiști portughezi au participat la perchezițiile de amploare derulate în sudul Portugaliei
400 de polițiști portughezi au participat la perchezițiile de amploare derulate în provincia Beja, din sudul Portugaliei. Numai într-o casă au găsit peste 30 de imigranți care locuiau în condiții improprii.
Mihaela Drăguș, purtător de cuvânt al Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane a declarat pentru Pro TV că instituţia se va implica în repatrierea acestora.
„Vorbim despre încălcarea gravă a drepturilor omului, de confiscarea actelor și prin asta îl anonimizezi pe acel om, îl faci ca, fiind într-o țară străină să nu poată apela la autorități. De îndată ce vom fi notificați de autoritățile portugheze vom căuta cele mai bune soluții pentru menținerea lor în siguranță și reintegrarea acelor persoane. Ne vom implica în repatrierea acestora, apoi în conducerea lor fie către domiciliu sau către un loc sigur, pentru că dacă vorbim de faptul ca victima e din același loc cu traficantul nu cea bună idee să fie adusă la domiciliu. Au fost exploatați acei oameni nu au avut acces la medicamente”.
„Cei care îi aduc pe ai noștri sunt români și îi aduc din sate”
Elisabeta Necker, consilier la Comisia Națională pentru Migrații din Portugalia a declarat că primul semnal de alarmă că oferta de muncă este falsă ar fi salariul prea mare promis inițial de angajator.
„Deci oferta minim de 1400 de euro, când salariul minim e 705 euro. Imposibil, cei care cred în aceste anunţuri sunt foarte naivi. Cei care îi aduc pe ai noștri sunt români și îi aduc din sate, unde cei care caută serviciu nu își dau seama care este un anunț adevărat, pe un site adevarat. Lucrează între 10 și 12 ore și primesc bani cât să supraviețuiască și de locuit ori locuiesc în case unde sunt zeci de persoane la un loc, ori în barăci, containere”.
În agricultura portugheză lucrează aproximativ 50.000 de lucrători imigranți
Conform datelor recente, în agricultura portugheză lucrează aproximativ 50.000 de lucrători imigranți, majoritatea fiind angajați în Alentejo, unde cultivarea fructelor şi legumelor în seră este o practică din ce în ce mai răspândită.
Condițiile precare de viață ale migranţilor care muncesc în agricultură sunt cunoscute de mult și au ocupat deja primele pagini ale ziarelor în 2020, în prima perioadă de izolare din cauza pandemiei, când, în locuinţele lor supraaglomerate au izbucnit mai multe focare de contagiune. Însă cea de astăzi este definită de presa portugheză drept una dintre cele mai mari operațiuni din ultima vreme ale poliției judiciare.
Înainte să plecați la muncă în străinătate, e bine să vă luați anumite măsuri de siguranță
În primul rând contractul de muncă pe care îl semnați trebuie să fie obligatoriu în limba română. Apoi, când decideți să plecați faceți mai multe copii ale actelor de identitate pe care să le puneți într-un loc secret. Stabiliți înainte de plecare o parolă de siguranță știută și de familie prin care să îi avertizați pe cei dragi dacă sunteți în pericol. Iar dacă puteți, sunați imediat la 112 sau la numărul de telefon pus la dispoziție gratuit de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, care poate fi apelat și din străinătate.