Români amendați în Trieste în prima zi de Paște. 28 de români din Trieste au fost amendați pentru că în prima zi a Paștelui ortodox au mers la biserica din oraș și au participat la o slujbă, deși în Italia sunt interzise adunările de orice tip.
Poliția a fost alertată de cei care locuiesc în apropierea lăcașului de cult, uimiți că în timp ce ei stau în casă de o lună și mai bine, alții ignoră restricțiile și pericolul. Când au ajuns la fața locului carabinierii și-au dat seama că oamenii erau deja înăuntru, iar slujba era în desfășurare.
Români amendați în Trieste de către poliție
Polițiștii italieni nu au tulburat slujba românilor, dar la finalul ei i-au anchetat și i-au amendat pe români pentru încălcarea restricțiilor.
Marian Mocanu, vicepreședintele Ligii românilor din Italia a declarat la DIGI24: ”Din păcate ceea ce s-a întâmplat la Trieste este un lucru foarte grav şi, în primul rând, îmi pare rău să spun acest lucru, dar preotul din Trieste nu ar fi trebuit să organizeze acea slujbă cu atâta lume prezentă, pentru că el a fost primul care nu a respectat legea. El locuieşte, trăiește, lucrează, are o biserică ortodoxă în Trieste, Trieste face parte din Italia, trebuie să respecte şi el legile italiene, aşa cum le respectă toţi preoţii italieni care nu mai fac slujbe cu credincioşi şi servicii de mai mult de o lună de zile. Deci, în primul rând preotul, după opinia mea, a greşit. În al doilea rând oamenii care s-au dus acolo nici ei nu au respectat această lege. Îmi pare rău că s-a creat o astfel de situaţie neplăcută, dar ar fi fost de dorit să nu se ajungă la un moment atât de nepăcut. Faptul că poliţia italiană şi carabinierii au hotărât să dea aceste amenzi cred că a fost un lucru mai mult decât corect. Îmi pare rău pentru oamenii aceştia şi înţeleg că sărbătoarea Paştelui este foarte importantă, este un lucru extrem de important pentru creştinii ortodocşi de la noi, dar pe lângă acest lucru trebuie să ne şi dăm seama că locuim într-o ţară care are legi şi are reguli pe care noi trebuie să le respectăm, aşa cum le respectă şi italienii. Deci nu trebuie să ne plângem că ne îmbolnăvim şi în acelaşi timp nu respectăm legile. Şi vă mai spun un lucru, ieri – cu neplăcere vă spun lucrul acesta – am primit multe fotografii cu români care sărbătoreau Paştele împreună cu toţi prietenii din Italia. Lucrul acesta nu trebuia să se întâmple.”
Se pare că o parte din românii din Italia nu au ținut cont de cerința de distanțare socială și au sărbătorit împreună cu mai mulți prieteni.
Marian Mocanu: ”Oamenii au primit acasa la ei oaspeţi, deci alte persoane care în loc să stea în casă s-au deplasat, deci au comis deja o infracţiun, pentru că nu trebuiau să iasă din casă, trebuiau să stea în casă, cum am stat şi eu, cum au stat majoritatea românilor /…/, s-au dus în casa altora şi au sărbătorit Paştele împreună. Înţeleg că sărbătoarea Paştelui este importantă, dar în acelaşi timp trebuie să ne gândim la faptul că coronavirusul este un virus extrem de periculos şi că depinde de noi, de fiecare dintre noi ceea ce se va întâmpla în viitor. Această boală va putea fi combătută dacă toţi, români, italieni, oricine, vor respecta legile şi regulile pe care ni le-a dat Ministerul Sănătăţii din Italia, care a dat /reguli/ pentru noi să ieşim din această situaţie, să ieşim cu toţii împreună să lucrăm, să mergem la bar, să mergem la restaurant, să mergem la muncă, să luăm autubuzul, trenul şi avionul. Atâta timp cât persoanele nu înţeleg lucrul acesta şi în loc să stea acasă ies pe stradă şi se duc la plimbare, se duc la sărbătoare ş.a.m.d.. Deci boala asta nu poate fi combatută.
O să continue să dureze această perioadă lungă, şi în loc să se termine mai devreme, se va termina mai târziu. Lucrul ăsta e valabil pentru noi, dar e valabil şi pentru italieni. Eu am văzut italieni care jucau fotbal pe bloc! Sau jucau tenis sau făceau grătare pe bloc. şi erau vreo 20 de persoane. Şi acolo a intervenit poliţia, şi acolo a dat amenzi poliţia, deci…
Mă întorc la Trieste. Preotul a greşit. Românii care erau acolo au greşit şi ei. Îmi pare rău!Mulți români s-au conformat legislației din Italia sau alte țări, în care există comunități importante, însă sunt și excepții. O bună parte din conaționalii noștri au înțeles să nu vină în România, să nu se expunî și să nu își expună rudele la riscul înbolnăvirii. Au sărrbătorit în familia restrânsă Paștele, în credință și sperând că acest comportament va reuși să contribuie la combaterea virusului ucigaș.