Județul Tulcea este în alertă, după ce au fost mai multe rămășițe de drone căzute pe teritoriul său. Aflat la granița cu Ucraina, județul estic este cel mai susceptibil la daune colaterale. Tocmai de aceea, Inspectoratul de Situații de Urgență a emis o avertizare Ro-Alert pentru tulceni.
„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adoposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori”, spune textul avertismentul. Localitățile tulcene vizate sunt Luncavita, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni.
Ce trebuie să știe localnicii
Pentru a clarifica necesitatea acestor mesaje, Daniel Năstase, purtător de cuvânt ISU Tulcea, a adus mai multe precizări. Astfel:
„Această avertizare face parte din deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, prin care Inspectoratul General pentru Situații de Urgență este abilitat în a transmite și mesaje Ro-Alert pentru informarea populației.
Aceste mesaje vin în urma notificărilor și a mesajelor transmise către structurile abilitate ale statului român. Este prima dată când se transmit astfel de mesaje. Populația a fost dinainte avertizată de către reprezentanții ISU Delta, care sunt în misiune acolo de câteva zile, permanent 24/24. Astfel, avem în localitatea Ceatalchioi un echipaj cu o autospecială de primă intervenție și comandă, iar în Chilia Veche avem o ambarcațiune SAR tip Targa, dar și o autospecială de primă intervenție și comandă, tocmai pentru a putea sprijini populația care solicită asistența noastră sau care din varii motive se sperie ori doresc să se transfere la Tulcea, ori să meargă într-o altă localitate din cauza a ceea ce se întâmplă pe malul ucrainean.
Este o situație nouă pentru toată lumea, cu siguranță nu e o situație în regulă a ceea ce se întâmplă la graniță, în ceea ce privește resturile de dronă sunt în responsabilitatea altor structuri ale statului român, noi ne concentrăm strict pe avertizarea și informarea populației pentru astfel de situații. De asemenea, rolul ISU în zonă este și aceea de a transmite mesajele în cazul în care sistemele GSM nu funcționează în zonă”.
Rămășițele de drone, precum și faptul că acoperișul unei case din Chilia Veche a fost străpuns de un proiectil. Nu s-au înregistrat victime.
Măsuri de protecție, dincolo de mesajele Ro-Alert
Persoanele din aceste localități au mai multe modalități să se pună la adăpost. În primul rând, prin spații de protecție special amenajate. Sunt vizate satele Plauru și Ceatalchioi, care au și cele mai mici dimensiuni dintre toate localitățile tulcene vulnerabile.
„Ministerul Apărării Naţionale edifică spaţii de protecţie a populaţiei la nivelul localităţilor Plauru şi Ceatalchioi, precum şi la nivelul altor localităţi cu un număr mic şi foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă”, a transmis CNSU, citat de România TV.