Sunt foarte multe superstiții și ritualuri străvechi în această perioadă. Se spune că în noaptea de Anul Nou, cerurile se deschid, iar cei care au sufletul curat pot să îl vadă pe Dumnezeu stând la masă cu sfinții Ioan Botezătorul și Vasile cel Mare.
De asemenea, grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei oferă date importante despre sănătatea celui care le-a semănat, dar și despre recolte, în funcție de aspectul lui.
Tot în noaptea dintre ani, se spune că animalele prind grai și vorbesc între ele, iar cei care încearcă să le asculte vor afla când vor muri.
Calendar cu foi de ceapă
Unele ritualuri la care apelează fetele de Sfântul Andrei apar și în ajunul Anului Nou. Ele încearcă, prin diverse practici, să afle cum le vor fi ursiții și din ce zonă vor proveni.
Tot în acestă noapte, femeile întocmesc un calendar cu ajutorul a 12 foi de ceapă. Ele află cum va fi anul următor din punct de vedere al vremii și al recoltelor, în funcție de evoluția cepelor.
Dacă au apă, înseamnă că respectivele luni ale anului vor fi ploioase, iar dacă sunt uscate, lunile vor fi secetoase.
În prima zi din noul an, de Sfântul Vasile, „păzitorul de duhuri rele”, în Dobrogea, dar și în restul țării au apărut multe practici magice și ritualuri.
Se spune că această zi marchează nu doar începutul unui nou an, ci și un nou ciclu de viață. Astfel, tradiția spune că în noaptea de Revelion trebuie să fie mult zgomot în casă pentru a alunga spirirtele rele, iar cei care se sărută sub vâsc, vor avea mult noroc în dragoste.
O altă superstiție este că în ultima zi din an nu trebuie să cheltuim bani ori să aruncăm lucruri din casă, pentru că dăm afară norocul.