Risipă de bani publici. România a întâmpinat probleme destul de mari din punct de vedere al economiei. Ne confruntăm cu un deficit bugetar extrem de mare. Oficialii sunt pe care de a implementa diferită măsuri fiscale pentru a gestiona această problemă.
Impasul financiar în care a ajuns țara noastră are o cauză simplă. România cheltuie prea mulți bani. Oficialii au evidențiat că nu există destui bani la bugetul de stat. Lipsa de fonduri este acută. Dar Executivul trebuie să rezolve o anumită dilemă: risipa de investiții din banii publici.
Risipă de bani publici
Risipa de bani publici reprezintă un sport național pentru țara noastră. Multe investiții făcute din bugetul de stat sunt inutile și nu răspund nevoilor primare ale oamenilor. Este vorba de anumite clădiri de lux ridicate din bani ce provin de la Compania Naţională de Investiţii (CNI). Aceste construcții au fost realizate în comune care în momentul de față nu beneficiază de canalizare sau apă curentă.
O firmă a unui primar dintr-o comună din Teleorman a avut câștiguri impresionante din afacerile cu statul. Este vorba de profituri de zeci de milioane de euro din construirea unor săli de sport sau cămine culturale. Însă, aceste investiții extrem de scumpe nu le sunt utile oamenilor din comunitate.
Mediul rural are nevoie de investiții
România are un buget de 2 miliarde 100 de mii de lei anual. Acești bani sunt folosiți în mare parte pentru a investi în săli de sport sau cămine culturale. În alte localități au fost construite și dispensare, stadioane sau clădiri de patrimoniu. Inițiativa este una favorabilă. Mediul rural are nevoie de investiții care pot ajuta la dezvoltare.
Însă, în aceste cazuri vorbim de comune care nu au canalizare sau apă caldă. Prioritatea principală și focalizarea fondurilor de la stat nu ar trebui să fie pe săli de sport. Aceste clădiri ajung în paragină. Ele nu sunt folosite de cetățeni și nu le sunt utile. Astfel, milioane de euro sunt investiți în construcții nefolositoare.
Investiții în comune fără locuitori
Risipă de bani publici. Anumite investiții realizate în comune de-a lungul țării sunt complet inutile. Clădiri de lux, care au costat statul o sumă foarte mare de bani sunt în paragină. Anumite proiecte care au costat zeci de milioane de euro sunt nefolosite. Unele dintre acestea au fost construite în comune fără locuitori.
În toată această situație a deficitului bugetar, o mai bună gestionare a bugetului este prioritatea principală. Guvernanții știu de aceste probleme, însă măsuri întârzie să apară. „Săli în pantă sau săli cu lacătele pe ușă. Mergem să le vedeți.” a spus premierul Marcel Ciolacu.
Profituri din afacerile cu statul
Într-o comună din județul Teleorman, CNI a realizat 81 de investiții finalizate, în principal în arene sportive și cămine culturale. Iar alte 69 sunt în curs de realizare. În plus, a fost primită finanțare pentru grădinițe, stadioane și farmacii. Pentru o afacere din Dracea, unde proprietarul este și primarul comunei, ultimii doi ani au fost extraordinar de productivi.
Aproape tot ce primarul a cerut în comună a fost finanțat de CNI. Inclusiv o sală de sport, un cămin cultural, o primărie și modernizarea școlilor. Cu toate acestea, proiectele costisitoare nu îi ajută pe oameni, conform Pro Tv .