Social

Riscul de deces scade în cazul celor care practică un sport cu greutăți

Riscul de deces scade în cazul celor care practică un sport cu greutăți
csid.ro/sport-mag.ro

Persoanele care se antrenează cu greutăți au un risc de mortalitate mai mic.

Cu excepția cancerului, exercițiile regulate cu greutăți sunt legate de un risc mai scăzut de deces, potrivit unei noi cercetări publicate în  British Journal of Sports Medicine.

Astfel, s-a constatat că o rutină săptămânală atât cu greutăți, cât și exerciții aerobice poate fi chiar mai bună pentru o viață mai lungă, în special în rândul adulților în vârstă.

Ce recomandă experții

La momentul actual se recomandă:

  • 150 de minute săptămânale de activitate aerobă moderată,
  • 75 de minute de activitate aerobă viguroasă
  • combinație egală a celor două, care este denumită MVPA (activitate fizică moderată până la viguroasă)

Totodată, se recomandă includerea activităților care lucrează toate grupele musculare majore. Dar, cu toate acestea, efectele utilizării greutăților nu fuseseră încă clarificate.

Pentru acest studiu au fost evaluați peste 150.000 de bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 55 și 74 de ani

Oamenii de știință și-au propus să evalueze impactul potențial al exercițiilor cu greutăți și activități aerobe asupra riscului de deces în rândul adulților în vârstă.

Începând cu anul 1993, participanții au fost scoși din studiul de screening al cancerului de prostată, plămân, colorectal și ovarian (PLCO), care a inclus peste 150.000 de bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 55 și 74 de ani din 10 centre diferite de cancer din Statele Unite ale Americii.

În anul 2006, peste 100.000 de participanți au fost întrebați:

  • dacă au făcut exerciții cu greutăți în ultimul an și cât de des
  • cât de frecvente sau lungi au fost antrenamentele lor în ultimul an

Prin urmare:

  • intensitatea moderată a fost descrisă ca „activitate în care ați transpirat ușor sau ați crescut respirația și ritmul cardiac la niveluri moderat ridicate”
  • activitatea viguroasă ca „activitate suficient de intensă pentru a vă transpira sau a crește respirația și ritmul cardiac la niveluri foarte ridicate”

Răspunsurile a 99.713 persoane au fost incluse în analiza finală. Vârsta medie la începutul perioadei de monitorizare a fost de 71 de ani, iar greutatea medie (IMC) a fost supraponderală.

Ce s-a constatat ca urmare a studiului

Rezultatele studiului au arătat următoarele:

  • aproape unul din patru respondenți a raportat o activitate de ridicare a greutăților
  • 18% au spus că au făcut exerciții cu greutăți de una până la șase ori pe săptămână
  • aproape o treime au fost suficient de activi din punct de vedere aerob, fie îndeplinind, fie depășind recomandările privind MVPA
  • exercițiile cu greutăți și MVPA aerob au fost asociate cu un risc mai scăzut de deces din orice cauză, dar nu și din cauza cancerului
  • exercițiul cu greutăți în absența MVPA a fost asociat cu un risc de deces cu nouă până la 22% mai mic
  • pentru cei care nu au făcut exerciții cu greutăți, MVPA aerob a fost asociat cu un risc cu 24-34% mai mic de deces din orice cauză
  • cel mai scăzut risc de deces a fost în rândul celor care au făcut ambele tipuri de activitate fizică, ajungând cu până la 47% mai mic decât cei care au fost inactivi fizic

Sportul cu greutăți scade riscul de deces

Utilizarea greutăților poate slăbi masa corporală, ceea ce este asociat cu un risc mai scăzut de deces. Și dacă este făcut într-o sală de sport, ar putea fi sociabil (un alt factor asociat cu o viață mai lungă și mai sănătoasă).

Educația, fumatul, IMC, rasa și etnia nu au schimbat semnificativ rezultatele, dar sexul a schimbat: asocierile au fost mai puternice la femei.

Studiul nu a luat în considerare alte exerciții, cum ar fi flotările și genuflexiunile; Pilates și exerciții pliometrice, care includ tuck jumps și burpees.

Autorii studiului au scris: „Descoperirea noastră că riscul de mortalitate pare să fie cel mai scăzut pentru cei care au participat la ambele tipuri de exerciții fizice oferă un sprijin puternic pentru recomandările actuale de a se angaja atât în ​​activități aerobe, cât și de întărire musculară”, citează earth.com