În data de 13 octombrie 2022, au fost publicate rezultatele unui nou studiu, conform cărora clinicienii au descoperit, că îndepărtarea de cheaguri de sânge în decurs de 12 ore de la debutul unui accident vascular cerebral (AVC) poate îmbunătăţi considerabil sănătatea pacienţilor şi poate reduce riscul de deces.
Cercetările au fost efectuate de unu grup de oameni de știință chinezi, iar constatările au fost publicate în jurnalul ştiinţific New England Journal of Medicine.
Studiul a fost efectuat de o echipă de cercetători din China
Acest studiu a fost condus de cercetători de la First Affiliated Hospital al Universităţii de Ştiinţe şi Tehnologie din China.
Cercetătorii au efectuat un studiu clinic randomizat, controlat, în care au fost implicaţi 340 de pacienţi cu vârsta medie de 66,5 ani la 36 de centre clinice din China.
Din numărul total de pacienți supuși studiului:
- două treimi, respectiv 226 pacienți, au primit îngrijiri medicale plus o trombectomie endovasculară (o procedură chirurgicală realizată pentru îndepărtarea cheagurilor de sânge din artere sau vene), într-o perioadă medie de cinci ore după accidentul vascular cerebral ischemic cauzat de ocluzia acută a arterei bazilare
- treime au primit doar îngrijire medicală de control, conform studiului
Ce rezultate s-au obținut în urma studiului
Ulterior acestei cercetări, s-a constatat că rezultatul îndepărtării cheagurilor a fost semnificativ mai bun după 90 de zile, cu o rată de mortalitate la grupul cu trombectomie de 37%, comparativ cu 55% în cazul grupului de control.
Astfel, în acest context, neurologul Hu Wei, care a condus studiul, a declarat că „de obicei, medicii fac alegeri în ceea ce priveşte tratamentul, fie trombectomie endovasculară sau simplă îngrijire medicală, pe baza experienţei lor clinice. Acest lucru poate creea confuzie, atât în rândul medicilor, cât şi al familiilor pacienţilor”.
De asemenea, potrivit oamenilor de știință, cercetarea oferă dovezi convingătoare în ceea ce priveşte deciziile clinice pentru tratamentul accidentului vascular cerebral, citează Adevarul.