Ouăle cleioase, moi, sunt cea mai bună ocazie de a face poze pe Facebook cu micul dejun. Urmăriți rețelele de socializare și veți vedea tone de persoane care își deschid gălbenușurile și înmoaie bucăți de pâine prăjită pentru a absorbi tot acel aur lichid.
Dar este acest element de bază al micului dejun sigur pentru consum?
Întrebarea apare din cauza aceluiași lucru care face ca ouăle fierte prea ușor, poșate, în soare sau fierte moi să fie atât de delicioase: acel râu de gălbenuș. Pentru aceste feluri de mâncare, tehnica culinară adecvată este de a le găti parțial, astfel încât centrul bogat să rămână lichid.
Acest lucru pune aceste ouă în contradicție cu cele mai comune orientări privind siguranța alimentară, care vă cer să pregătiți complet ingrediente precum carnea, păsările de curte și fructele de mare la o temperatură internă suficient de ridicată pentru a distruge bacteriile și alți germeni.
Specialiștii recomandă „gătirea completă”
Pentru a reduce riscul unei îmbolnăviri grave de origine alimentară, mulți dintre noi respectăm aceste recomandări de „gătire completă” cu strictețe atunci când prăjim un pui sau prăjim carnea de porc la grătar. Dar, dintr-un motiv oarecare, nu folosim întotdeauna aceeași energie pentru alte alimente, cum ar fi stridiile crude sau, iată, aceste delicii gălbejite.
Ouăle ne dau un pic mai multă bătaie de cap, mai ales pentru că le mănâncăm atât de des.
Yahoo Life luat legătura cu un expert în siguranța alimentară pentru a afla dacă ar trebui sau nu să continuăm să consumăm gălbenușurile de ou cleioase cu fâșii crocante de șuncă. Iată ce au aflat.
Este sigur să mănânci ouă cleioase?
Iată ce trebuie să știți: Păsările pot fi purtătoare ale bacteriei salmonella, iar acești germeni scârboși se pot răspândi de la găini la interiorul și coaja exterioară a ouălor. Deci, atunci când mâncați un gălbenuș care curge și care se întâmplă să fie contaminat cu salmonella, vă puteți îmbolnăvi, spune Wade Syers, MS, specialist în siguranța alimentară la Michigan State University Extension, pentru SELF.
Principalul lucru pe care trebuie să-l știți despre o infecție cu salmonella este că nu este plăcută, și poate fi gravă, spune Syers. Simptomele încep, de obicei, în termen de șase ore până la șase zile de la ingerarea insectei și pot include diaree, febră, vărsături și crampe la stomac. În cazurile severe, boala poate necesita spitalizare, spune el. Acest risc este mai mare în cazul copiilor mici, al adulților de 65 de ani și mai în vârstă și al persoanelor cu un sistem imunitar compromis, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
S-ar putea să fiți surprins de câte persoane sunt afectate de salmonela în fiecare an. Bacteria provoacă anual în SUA aproximativ 1,35 milioane de infecții, 26.500 de spitalizări și 420 de decese, precizează CDC. Deși nu putem face legătura între toate infecțiile cu salmonella și ouă, CDC enumeră alimentele în general ca fiind sursa celor mai multe dintre aceste boli.