Actual

Risc de concedieri. Patronii de IMM-uri nu-și permit creșterea salariului minim

salariul minim pe economie Credit imagine: rol.ro
Credit imagine: rol.ro

Un sondaj efectuat de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) arată că majorarea salariului minim nu este întâmpinată cu brațele deschise de patroni.

Se pare că mai mult de jumătate dintre angajatori se vor orienta spre disponibilizări în cazul în care remunerația minimă vrea crește, așa cum plănuiește Guvernul. Eșantionul CNIPMMR a numărat 887 de antreprenori. Din rândul lor, doar 13% ar avea în prezent posibilitatea de a angaja mai mult personal sau de a plăti mai mult persoanele pe care deja le-au angajat.

Ce măsuri vor lua întreprinzătorii

Conform datelor CNIPMMR, două treimi dintre întreprinzătorii intervievați vor crește prețurile pentru produsele și serviciile pe care le pun la dispoziție. Pe locul al doilea, o variantă aleasă de 53% dintre respondenți, se află concedierile. Iar unul din zece antreprenori a spus că-și va închide firma complet în cazul în care Guvernul îl obligă să facă majorări salariale.

Dintre cei care au ales disponibilizările, există unii angajatori care ar păstra eliberările din funcție la minimum, în vreme ce alții ar renunța la jumătate sau mai mult dintre angajați. Astfel, 35,8% ar opta pentru o diminuare a personalului între 10% și 50%, se mai arată în sondajul publicat pe Startupcafe. Cei care ar concedia sub 10% din personal sunt pe a doua poziție, cu 34,8% dintre respondenți, iar 10,2% ar merge atât de departe încât să disponibilizeze mai mult de jumătate.

Totuși, 19% dintre patronii de IMM-uri au spus că nu ar concedia pe nimeni în contextul în care creșterea salariului minim ar fi impusă. Trebuie menționat că din eșantion, mai mult de jumătate dintre respondenți erau patroni de microîntreprinderi, în vreme ce 31,5% administrau întreprinderi mici, 13,1% firme mijlocii și numai 1,10% întreprinderi mari.

Creșterea promisă a salariilor, spaima patronilor

În prezent, salariul minim brut este de 3.000 de lei. În urma scutirii de taxe pe salariul minim, care însumează 200 de lei, angajații primesc o remunerație netă de 1898 lei. Guvernul ia în calcul creșterea venitului minim lunar până la 3.800 de lei brut din 2024. Alte scenarii prevăd o creștere a remunerației chiar și până la 4.000 sau 4.500 de lei înaintea taxelor și impozitelor.

Valoarea de 3.800 de lei brut ar fi cea care ar corespunde salariului minim european, o directivă prin care toate statele membre UE calculează, conform economiei naționale, un minimum de bani pe care un cetățean trebuie să-l primească pentru a-și permite un trai decent. Această sumă ar ajunge la 2.250 lei după ce angajatorul plătește taxele și impozitele la stat.