Punctajul țării noastre a fost de 112 puncte, ce a dus la obținerea unei medalii de aur și trei de argint. Clasarea recentă este cea mai importantă în istoria de 11 ani a competiției, după ce anul trecut am obținut locul al II-lea cu lotul național.
România a obținut locul I la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete – EGMO 2022!
Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete este un concurs internaţional similar ca structură cu Olimpiada Internaţională de Matematică, cu două probe scrise, susţinute în două zile consecutive. Conform regulamentului, o echipă este compusă din patru eleve cu vârste până în 20 de ani. EGMO este, în acelaşi timp, singura olimpiadă internaţională de ştiinţe care se adresează exclusiv elevelor de liceu, pasionate de matematică dincolo de programa şcolară clasică.
Locul 1 în clasamentul european al EGMO 2022 este cea mai bună clasare a României din istoria de 11 ani a acestei competiții.
Lotul României a fost format din:
- Diana Țolu – medalie de aur
- Elisa Ipate – medalie de argint
- Lucia Rîșnoveanu – medalie de argint
- Cezara Danciu – medalie de argint
- Coordonator lot: prof. Mihai Bălună, Colegiul Național “Mihai Viteazul” din București
- Adjunct coordonator lot: prof. Anca Băltărigă, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică
„Fetele s-au comportat foarte serios şi foarte responsabil, lucru care însă nu mă miră, pentru că aşa se întâmplă totdeauna”, a declarat profesorul coordonator!
Pentru Mihail Bălună, coordonatorul lotului României la EGMO 2022, rezultatele recente încununează cu succes munca și seriozitatea depusă de lotul național:
„Ne-am clasat pe primul loc dintre ţările participante, aşa-zis oficial, şi pe locul patru dacă punem la socoteală şi ţările care au avut calitatea de «invitat». Principala bucurie creată de acest rezultat este că el confirmă rezultatele foarte bune obţinute în ultimii doi ani la aceeaşi competiţie, care au fost obţinute online, şi acum sunt confirmate prin ceea ce s-a întâmplat în urma unui concurs la faţa locului. Este primul concurs post-pandemie, după revenirea la participarea fizică. Fetele s-au comportat foarte serios şi foarte responsabil, lucru care însă nu mă miră, pentru că aşa se întâmplă totdeauna. Toţi copiii care ajung în situaţia asta, îşi apără cu seriozitate şansele şi până la urmă reuşesc să obţină rezultate bune şi foarte bune. Ceea ce este îmbucurător este că, deşi echipa din acest an a avut două participante care nu au mai fost până acum, tradiţia rezultatelor bune s-a păstrat, lucru care de fapt reprezintă o recunoaştere a seriozităţii cu care se face treabă în diversele locuri din care provin aceste fete”, a declarat pentru Edupedu.ro, Profesorul Mihai Bălună.