Consilierii personali ai Gabrielei Firea și directorii pe care aceasta i-a adus în administrația Capitalei au fost plătiți, lunar, cu o mulțime de bani publici, nereușind însă să aducă vreo schimbare sau sa îmbunătățească traiul din București.
City managerul Sorin Chiriță a câștigat aproape 6.000 de euro pe lună
Sorin Chiriță fost adus prin detașare din administrația constanțeană la RADET (regie care între timp a falimentat și a fost înlocuită de Termoenergetica SA).
În 2019, a ocupat nu mai puțin de 5 funcții și a fost bine plătit pentru fiecare dintre ele.
Mai exact, pentru postul de city-manager, a încasat un salariu de circa 10.900 lei pe lună.
În paralel a fost și membru în comisiile permenente ale consiliilor directoare de la trei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară (ADI). Și din partea fiecărui ADI a primit indemnizație.
Mai exact, de la ADI Transport public București -Ilfov a încasat cam 7.200 lei pe lună. De la ADI Ilminat Public a mai luat încă aproape 3.200 lei. Și în cele din urmă, de la ADI Deratizare, dezinsecție și dezinfectie a primit circa 4.990 de lei pe lună.
Adunate, veniturile declarate de Sorin Chiriță pentru anul 2019 (și obținute integral din bani publici ai Bucureștiului și ai comunelor din jur) au ajuns la puțin peste 350.600 lei (aproximativ 72.000 de euro).
Asta înseamnă un salariu lunar de circa 29.200 de lei (aproximativ 6.000 de euro).
Potrivit celei mai recente declarație de avere, Sorin Chiriță este cel care își susține familia, din punct de vedere financiar.
Acesta menționează că în tot anul 2019 soția sa, Andreea Daniela Chiriță, soția city managerului, a încasat doar 7.026 de lei pentru 3 luni de activitate la cabinetul fostului europarlamentar social-democrat Andi Cristea.
Alexandru Burghiu: tot circa 6.000 de euro pe lună și tot din bani publici
Alexandru Burghiu vine din Gorj și este finul Gabrielei Firea. A fost numit – la inițiativa fostului primar general, administrator special la RADET, în martie 2018.
În toamna lui 2019, RADET a falimentat. Iar sarcinile i-au fost preluate de Compania Municipală Termoenergetica SA, unde Alexandru Burghiu fusese deja numit director general.
Înainte să devină director in administrația Firea, Burghiu a fost ofițer la Ministerul Afacerilor Interne. Apoi, a devenit consilier pe probleme de comunicare externă la Compania Municipală de Aeroporturi București (CNAB). Desfășurarea acelui contract este suspendată momentan.
Alexandru Burghiu este și membru în Consiliul de Administrație al Metrorex SA.
Potrivit celei mai recente declarații de avere, în 2019, Burghiu a primit indemnizații din 5 surse.
De la RADET a încasat 104.258 de lei, iar de la Termoenergetica, 96.491 de lei. Alți 37.524 de lei au venit de la Metrorex.
De la Compania Municipală Parcuri și Grădini, ca membru al Consiliului de Administrație, Burghiu a încasat 43.652 de lei.
Iar pentru că a fost membru în cadrul unei comsiii de aplicare a Legii 550/220 (privind vânzarea spaţiilor comerciale proprietate privată a statului) de la Primăria Sectorului 5, Burghiu a mai încasat 65.762 de lei.
Per total, vorbim de un venit anual, plătiti din bani publici, care depășește cu 347.700 de lei. Iar asta înseamnă aproape 28.900 de lei pe lună.
La acest moment, Burghiu candidează pe listele PSD pentru un post de deputat de Ilfov.
Simona Butacu: în jur de 3.000 de euro pe lună din bugetul Bucureștiului
Simona Butacu este una dintre consilierele fostului primar general Gabriela Firea. A fost jurnalistă și a lucrat în televiziune.
În februarie 2019, surse din Consiliul de Administrație al Companiei Municipale Tehnologia Informației citate de Europa Liberă au sesizat că Simona Butacu părea un angajat fictiv al societății.
Cei care au făcut sesizarea își bazau observația pe faptul că singurul document asociat cu vreo activitate a Simonei Butacu pe care l-ar fi găsit în arhivele companiei era o cerere de angajare, veche de aproape un an.
Gabriela Firea a explicat simplu că legea nu obligă ca munca depusă de consilierii săi să fie normată și să se desfășoare după un program fix.
În cea mai recentă declarație de avere, însă, Butacu menționează că a încasat bani de la Compania Municipală Tehnologia Informației doar până în februarie 2020, când a izbucnit scandalul.
Per total – potrivit declarației de avere – în 2019 Simona Butacu a încasat, pe lângă indemnizație de la CM Tehnologia Informației (în cuantum de 12.000 lei), și un salariu de consilier al Gabrielei Firea în sumă totală de 113.804 lei. Alți 37.200 de lei au venit pentru funcția de membru în Consiliul de Administrație al Companiei Municipale Afișaj București SA.
Pentru că este și consilier local la Sectorul 6, Simona Butacu a mai încasat încă 14.604 lei.
Toate aceste indemnizații înseamnă, per total, un venit mediu din bani publici de circa 14.800 de lei (puțin peste 3.000 de euro pe lună).
Alți directori și consilieri ai Gabrielei Firea plătiți bine din bani publici
Chiar dacă n-au încasat toți la fel de mult, oamenii de încredere ai Gabrielei Firea au fost plătiți regește din banii oamenilor.
Iată doar câteva exemple.
Andrei Creci. Din luna mai 2020, acesta este director general al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică Bucureşti-Ilfov.
Anterior, însă, a fost director al STB SA. În 2019, a câștigat pe acest post nu mai puțin de 21.252 lei lunar (circa 4.300 de euro lunar).
Mariana Brod. Înainte să lucreze în Capitală, Brod a lucrat în administrația locală din Voluntari, unde primar este Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea.
Brod este acum, potrivit informațiilor publice, director executiv al Direcției de Asistență Tehnică și Juridică din cadrul Primăriei Capitalei. Și câștigă pentru asta, potrivit celei mai recente declarații de avere, puțin peste 10.850 de lei pe lună.
Brod este și membru în Consiliul de Administrație al STB SA, de unde în 2019 lua încă aproape 5.500 lei pe lună.
Iar pentru funcția de membru CA la Companiei de Publicitate și Afișaj SA, Mariana Brod mai încasa, anul trecut, încă 3.100 de lei.
Per total, Mariana Brod a câștigat, în 2019, puțin peste 19.400 de lei pe lună (aproape 4.000 de euro).
Trebuie să fim conștienți că lista cu oamenii plătiți cu sume frumoase venite din banii publici este una mult mai mare, aceștia fiind doar niște exemple informative pentru ca cetățenii din București să vadă unde se duceau o buna parte din banii pe care-i cotizau la buget.