O propunere de a face ilegal fumatul în mașină cu un copil pe scaunul din față sau din dreapta este în dezbatere în cadrul legislativului. Ordonanța interzice, de asemenea, fumatul în parcuri, stații de autobuz, spitale și școli sau în apropierea acestora.
Legea 349/2002, care abordează prevenirea și controlul consumului de tutun, a fost modificată și revizuită de deputați.
Fumătorii sunt afectați
Obiectivul propunerii de lege este de a împiedica fumătorii să intre în zonele destinate copiilor. Măsura a ajuns la Camera superioară a Parlamentului, urmând ca aceasta să fie votată de Camera Deputaților.
Amendamentele adăugate prevăd că fumatul trebuie interzis: „ în toate spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă(…) și în locurile de joacă pentru copii”.
Mai precis, fumatul ar putea fi interzis ” pe terenurile sportive şi locurile de joacă pentru copii, precum şi în proximitatea acestora, în stațiile de așteptare ale mijloacelor de transport în comun, a unităților sanitare şi de învăţământ şi în proximitatea acestora, şi în parcuri, cu excepția spațiilor special amenajate pentru fumat care nu pot depăși 5% din suprafața totală a parcului ”, potrivit kanald.ro.
Planul legislativ include și interzicerea fumatului la 15 metri de stațiile de autobuz, la 25 de metri de spitale și la 25 de metri de unitățile de învățământ.
Fumătorii riscă amenzi de până la 500 de lei
Pentru nerespectarea legii vor fi aplicate amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei. Camera Deputaților și Senatul trebuie să aprobe proiectul de lege în conformitate cu procesul legislativ înainte ca președintele României să îl promulge. Legislația va intra apoi în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.
Din cauza plămânilor imaturi și a respirației rapide, copiii sunt mai vulnerabili la fumul de țigară decât adulții. Adulții respiră doar de 12-18 ori pe minut, în comparație cu cele 30-45 de respirații pe minut ale unui copil. Părinții trebuie să protejeze bebelușii și copiii mici de fumatul pasiv, deoarece aceștia nu pot face nimic.
Infecțiile respiratorii, infecțiile urechilor și, chiar mai rău, sindromul morții subite a sugarului pot fi provocate de fumatul pasiv. Potrivit site-ului juridic avocat.net, persoanele imprudente care aruncă mucuri de țigară pe jos vor fi pasibile de amenzi de până la 500 de lei.