Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2023 şi în 2024, potrivit unui raport publicat de instituţia financiară internaţională.
Conform celor mai recente prognoze ale BERD, PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 1,8% în acest an. Asta după ce prognoza din mai indica o expansiune de 2,5% în 2023.
Previziuni asupra economiei României
Creşterea ar urma să accelereze la 3,2% anul viitor, faţă de un nivel de 3,5% estimat în luna mai, se arată în raport. BERD se aşteaptă la o creştere a economiei de 2,4% în 2023 şi de 3,2% în 2024. În regiunea sa de activitate Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) se aşteaptă ca avansul economiei în regiunea sa de activitate – care acoperă aproximativ 40 de economii şi se întinde din Kazahstan în Ungaria şi Tunisia – să fie de 2,4% în 2023 şi de 3,2% în 2024.
Consumul de gaze în Europa emergentă a scăzut cu peste 20% în iarna din 2022/2023. Asta după ce reducerea livrărilor din Rusia a majorat preţurile energiei. Dar chiar dacă preţul gazelor în Europa a revenit la nivelul de la începutul anului 2021, rămâne de aproape patru ori mai ridicat decât preţul gazelor din SUA.
„Ţările sunt pe un trend dezinflaţionist, dar va mai dura până vor reveni la obiectivele lor privind inflaţia”, a declarat pentru Reuters Beata Javorcik, economist şef al BERD. Industria europeană şi-a redus activitatea în sectoarele unde se folosesc intensiv gazele. Exemple în acest sens ar fi materialele de construcţii, produsele chimice, metale şi hârtie. În același timp, industria europeană a sporit activitatea în sectoarele cu o producţie mai puţin intensivă la nivel de emisii de dioxid de carbon.
Cum stăm cu inflația
Instituția financiară internaționala previzionează că inflația în regiunea sa de activitate s-a situat în medie la 9,7% în iulie, de la nivelul de vârf de 17,5% în octombrie 2022. În primul semestru din 2023, ţări ca Albania, Muntenegru şi Kosovo au fost afectate de cererea externă slabă, din partea partenerilor cheie din zona euro.
Dar, economiile lor au beneficiat de pe urma performanţelor peste aşteptări din turism. De exemplu, sosirile de turişti în Albania au crescut în ritm anual cu 30% în primele şapte luni din 2023. Acest lucru a sprijinit creşterea pe termen scurt şi mediu.
Alături de Grecia, Turcia şi Muntenegru, multe ţări se aşteaptă la un nivel mai ridicat al sosirilor de turişti decât în 2019, înaintea pandemiei. Economiile din Asia Centrală, din Mongolia în Kazahstan şi Uzbekistan, vor înregistra o creştere solidă anul acesta şi anul viitor, în urma extinderii comerţului şi a fluxurilor de transferuri de bani din Rusia, se arată în raportul BERD.
Asia Centrală ar urma să înregistreze o creştere de 5,7% în 2023 şi de 5,9% în 2024, previzionează BERD, potrivit Digi.