Costul mediu lunar al coșului de cumpărături pentru o familie formată din doi adulți și doi copii este în prezent de 8.659 de lei, în creștere cu 20 de puncte procentuale față de anul precedent, potrivit calculelor Institutului Național de Statistică (INS) și FES/Syndex.
Cele mai multe cheltuieli sunt legate de locuință, mai exact de plata chiriei sau a creditului ipotecar, care au fost estimate la aproximativ 2.300 de lei. În martie, s-a calculat că o familie de patru persoane ar avea nevoie de alimente în valoare de 1.900 de lei și de îmbrăcăminte și încălțăminte în valoare de puțin peste 850 de lei. Experții în statistică au decis că mai multe costuri au fost cheltuite pentru îngrijirea la domiciliu, educație și cultură, servicii și igienă.
Ce venituri trebuie să aibă un cuplu de pensionari pentru un trai decent?
Aceste constatări au determinat INS să estimeze nivelul minim de venit de care ar trebui să dispună un cuplu de pensionari pentru a menține un nivel de trai respectabil în fața schimbărilor economice. Aceste constatări arată că două persoane în vârstă au nevoie de până la 6.000 de lei în fiecare lună.
Recent, valoarea punctului de pensie a crescut cu 12,5 puncte procentuale, adică 1.785 de lei, în termeni monetari. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a elaborat o nouă formulă de calcul a venitului lunar al unei persoane vârstnice, care presupune creșterea punctajului mediu anual al acestora cu valoarea unui punct de pensie.
De asemenea, este esențial să rețineți că asigurătorul adaugă un anumit număr de puncte la punctaj în fiecare an, iar această sumă este împărțită pentru a obține un punctaj mediu anual. În cazul în care o persoană are 40 de ani de serviciu, punctajul mediu anual se va calcula prin însumarea punctajelor medii pe parcursul celor 40 de ani, împărțirea rezultatului la 40 și înmulțirea acestei sume cu numărul de ani corespunzător întregii durate a asigurării.
Cum se calculează punctajul?
Punctajul lunar se determină în funcție de salariul brut al persoanei asigurate, iar punctajul anual se determină prin împărțirea la 12 a totalului punctajelor lunare obținute pe parcursul anului calendaristic respectiv.
Potrivit RomâniaTV, o persoană ar trebui să primească, în mod normal, un salariu raportat în proporție de 1,68 la salariul mediu brut al fiecărei luni de activitate profesională pe toată durata angajării sale, care pentru a primi o pensie de 3.000 de lei după toată activitatea sa, dacă se pensionează în 2023.
Dacă se face un calcul ajustat continuu la indicii economici observați în ultimii ani, respectiv de la momentul începerii activității economice și până în prezent, reiese că unui român i se cere să fi menținut un venit brut constant, care să fie mai mare sau egal cu un venit lunar în 2023 de 11.400 de lei, pentru a obține un venit de 3.000 de lei la pensie.