Avem nevoie de măsuri urgente pentru economisirea resurselor naturale, pentru că, după cum vedem, și ele sunt epuizabile.
Reutilizarea apelor este soluția Comisiei Europeane la criza mondială a resurselor. Doar că există două obstacole
Penuria de apă şi stresul hidric vor afecta probabil jumătate din bazinele hidrografice ale Uniunii Europene (UE) până în 2030 şi statele membre trebuie să înveţe să reutilizeze apele uzate tratate, a anunțat Comisia Europeană, potrivit AFP.
„Resursele de apă dulce sunt rare (…). Este datoria noastră să încetăm să risipim apa şi să utilizăm această resursă mai eficient„, a spus comisarul pentru mediu Virginijus Sinkevicius, în recomandările sale către statele membre pentru reutilizarea apei în sectorul agricol.
Care sunt obstacolele
Absenţa cadrului de susţinere pentru reutilizarea apelor şi puţinele informaţii deţinute de public privind avantajele acestei tehnologii sunt două obstacole majore care împiedică o răspândire mai largă a acestei practici în rândul Celor 27, a spus Virginijus Sinkevicius, comisarul pentru mediu, citat de media.
Cum arată statistica
Peste 40.000 de milioane de metri cubi de apă sunt tratate în fiecare an în UE, dar numai 964 de milioane de metri cubi sunt reutilizate, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană.
Reutilizarea apei este practicată în mod curent şi cu succes în mai multe state membre UE, precum şi în Israel, California, Australia şi Singapore, precizează Comisia. Franţa este dată ca exemplu, cu 7,7 milioane de metri cubi de ape uzate tratate reutilizate în fiecare an.
„Dar această practică este până acum folosită sub potenţialul său în UE„, mărturisește oficialul executivului european.
Penuriile de apă afectează până în prezent 11% din populaţia UE şi 17% din teritoriul său, dar situaţia este mai îngrijorătoare în jurul Mediteranei, unde circa 50% din populaţie trăieşte sub un stres hidric constant în timpul verii.
Pașii concreți ai UE
UE a adoptat o reglementare legislativă privind reutilizarea apei, aplicabilă din iunie 2023. Comisia Europeană a propus, în plus, revizuirea legislaţiei europene privind emisiile industriale şi privind tratarea apelor urbane uzate, încurajând astfel reutilizarea apei.
Comisarul european caută soluții cu apa, iar cancelarul german se ”zbate” pentru gaz
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că Rusia nu are niciun motiv să amâne returnarea unei turbine pentru conducta Nord Stream 1, care a fost reparată în Canada, însă de atunci a rămas blocată în Germania, potrivit Reuters.
Aflat lângă turbină, într-o vizită la fabrica Siemens din Muelheim an der Ruhr, Scholz a spus că aceasta este pe deplin funcțională și poate fi expediată oricând înapoi în Rusia, cu condiția ca Moscova să fie dispusă să o ia înapoi.
Asistăm la un ping-pong între Germania și Rusia, în ceea ce privește conducta Nord Stream 1. Olaf Scholz vrea să o trimită lui Putin, dar nu știe dacă o vrea înapoi., după cum însuși oficialul german a declarat.
Dar până să afle răspunsul, oficialul german a rămas cu faptele concrete – centrala și fotografiile de la fața locului.
Foto: wikipedia