Oamenii de pe ambele maluri ale Strâmtorii Taiwan sunt chinezi din punct de vedere etnic și au același strămoș, a declarat marți, 28 martie, fostul președinte taiwanez Ma Ying-jeou, la începutul unei vizite istorice în China, criticată de partidul de guvernământ din Taiwan.
Ma, aflat în funcție în perioada 2008-2016, este primul fost sau actual președinte taiwanez care vizitează China de când guvernul învins al Republicii Chineze a fugit în Taiwan în 1949, la sfârșitul unui război civil cu comuniștii.
Vizită istorică în China
El se află în vizită în contextul în care Beijingul folosește mijloace politice și militare pentru a încerca să exercite presiuni asupra Taiwanului, guvernat în mod democratic, pentru a accepta suveranitatea chineză. Partidul Democrat Progresist, aflat la putere în Taiwan, a pus la îndoială motivul vizitei sale, imediat după ce China a retras duminică, 26 martie, un alt aliat diplomatic al Taiwanului, Honduras, lăsând insula cu legături diplomatice oficiale cu doar 13 țări.
În comentariile făcute în orașul Nanjing din estul Chinei, la Mausoleul Sun Yat-sen, unde este înmormântat cel care a fost celebru pentru răsturnarea ultimului împărat chinez în 1911 și pentru instaurarea unei republici, Ma a lăudat contribuțiile lui Sun.
„Oamenii de pe ambele părți ale Strâmtorii Taiwan sunt chinezi și sunt ambii descendenți ai împăraților Yan și Galben”, a declarat Ma, în comentariile furnizate de biroul său.
Ma a folosit o formulare în limba chineză care înseamnă oameni de etnie chineză, mai degrabă decât să se refere la naționalitatea lor. Descendenții împăraților Yan și Galben este o expresie care se referă la un strămoș comun pentru poporul chinez.
Majoritatea taiwanezilor nu se mai identifică drept chinezi
Sun este considerat în continuare, în mod oficial, părintele Republicii Chineze, care rămâne denumirea oficială a Taiwanului.
Sun este, de asemenea, lăudat de Partidul Comunist pentru răsturnarea dinastiei Qing, dar guvernele de la Beijing și Taipei nu se recunosc reciproc.
Vizita lui Ma face parte din acțiunile de apropiere a principalului partid de opoziție din Taiwan, Kuomintang (KMT), față de China, în speranța reducerii tensiunilor. În mod tradițional, KMT favorizează relațiile strânse cu China, dar neagă cu tărie că ar fi pro-Beijing.
Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a oferit în repetate rânduri posibilitatea de a purta discuții cu China, dar a fost respinsă, deoarece China o consideră o separatistă. Ea susține că numai poporul taiwanez poate decide viitorul său.
Ma, un membru senior al KMT, a declarat că speră la pace. Sperăm sincer că cele două părți vor lucra împreună pentru a urmări pacea, pentru a evita războiul și pentru a se strădui să revitalizeze China”, a spus el, folosind din nou o expresie care se referă la poporul chinez ca la o etnie și nu ca la o naționalitate. „Aceasta este o responsabilitate inevitabilă a poporului chinez de pe ambele părți ale Strâmtorii și trebuie să muncim din greu”, a adăugat acesta, potrivit Reuters.
Ma nu este programat să se întâlnească cu niciun lider chinez de rang înalt în această călătorie. El și președintele chinez Xi Jinping s-au întâlnit în Singapore în 2015.