Prețul petrolului a înregistrat ceva fluctuații astăzi, 17 August, după ce a scăzut în ultimele trei ședințe, pe fondul temerilor că încetinirea creșterii economice în China și posibilele noi majorări ale dobânzilor din SUA vor slăbi cererea de combustibil în cele mai mari două economii ale lumii.
Contractele futures pentru țițeiul Brent au rămas stabile la 83,45 dolari pe baril până la ora 06:45 GMT, după ce inițial au scăzut cu 0,5%. Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 8 cenți, la 79,30 dolari.
Petrolul american West Texas Intermediate a scăzut cu 8 cenți
„Îngrijorările economice ale Chinei și sentimentul larg de reducere a riscului de pe Wall Street au apăsat asupra piețelor petroliere, iar dolarul puternic a adăugat în același timp presiune în jos”, a declarat Tina Teng, analist la CMC Markets.
Traderii vor urmări îndeaproape datele economice chineze și măsurile de politică guvernamentală, pe lângă datele privind stocurile de petrol din SUA, deoarece producătorii de petrol din această țară ar putea începe să crească producția pentru a câștiga cotă de piață pe fondul reducerilor de producție ale grupului OPEC+, a spus Teng.
În China, plățile neefectuate pentru produsele de investiții ale unei importante firme chineze de încredere și scăderea prețurilor la locuințe au sporit îngrijorările legate de faptul că adâncirea crizei imobiliare sufocă puținul elan pe care îl mai are economia.
China a diminuat ratele cheie de politică monetară
Banca centrală a Chinei a redus în mod neașteptat ratele cheie de politică monetară pentru a doua oară în trei luni în această săptămână, dar analiștii se tem că acest lucru ar putea să nu fie suficient pentru a opri spirala descendentă a economiei.
Minutele ședinței din luna iulie a Rezervei Federale americane, publicate miercuri, au cântărit și ele asupra prețului petrolului, deoarece au arătat că oficialii băncii centrale nu au dat indicații puternice cu privire la o pauză în ceea ce privește majorarea ratelor, continuând să acorde prioritate luptei împotriva inflației.
Ratele mai mari ale dobânzilor cresc costurile de împrumut pentru întreprinderi și consumatori, ceea ce ar putea încetini creșterea economică și reduce cererea de petrol. „Prețul petrolului se va lupta aici, deoarece avem un sentiment pesimist în cele mai mari două economii ale lumii”, a declarat Edward Moya, analist la OANDA, citat de Reuters.
Tariful petrolului este influențat de cerere și ofertă. Dinferența dintre cerere și ofertă determinc creșterea sau diminuarea nivelurilor stocurilor. În acest caz se aplică un vechi principiu al pieței și anume potrivit căruia în situația în care piața este inundată de mărfuri, prețul este unul mic, însă în cazul în care există un deficit de ofertă, prețul poate crește subit.