Fostul președinte american Donald Trump, un admirator de lungă durată al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat joi, într-un interviu pentru Reuters, că liderul de la Kremlin a fost „oarecum slăbit” de revolta eșuată și că acum este momentul ca Statele Unite să încerce să intermedieze un acord de pace negociat între Rusia și Ucraina.
„Vreau ca oamenii să nu mai moară din cauza acestui război ridicol”, a declarat Trump pentru Reuters într-un interviu telefonic.
Donald Trump, reacții importante privind situația din Ucraina
Vorbind pe larg despre politica externă, favoritul în sondajele de opinie pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale din 2024 a mai spus că Chinei ar trebui să i se acorde un termen de 48 de ore pentru a ieși din ceea ce surse familiare cu subiectul spun că este o capacitate de spionaj chineză pe insula Cuba, aflată la 145 km (90 mile) de coasta americană.
În ceea ce privește Ucraina, Donald Trump nu a exclus ca guvernul de la Kiev să fie nevoit să cedeze Rusiei o parte din teritoriu pentru a pune capăt războiului, care a început cu invadarea Ucrainei de către forțele rusești în urmă cu 16 luni. El a spus că totul ar fi „supus negocierii”, dacă ar fi președinte, dar că ucrainenii care au dus o luptă viguroasă pentru a-și apăra teritoriul au „câștigat mult credit”.
„Cred că ar fi îndreptățiți să păstreze o mare parte din ceea ce au câștigat și cred că și Rusia, la fel, ar fi de acord cu asta. Ai nevoie de mediatorul sau negociatorul potrivit, iar noi nu îl avem în acest moment”, a spus el.
Președintele american Joe Biden și aliații din NATO vor ca Rusia să iasă din teritoriile pe care le-a ocupat în estul Ucrainei. Ucraina a lansat o contraofensivă care a înregistrat mici progrese în alungarea forțelor rusești. Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a propus anul trecut un plan de pace în 10 puncte, care cere Rusiei să își retragă toate trupele.
„Cred că cel mai important lucru pe care ar trebui să îl facă SUA în acest moment este să facă pace – să aducă Rusia și Ucraina împreună și să facă pace. Puteți să o faceți”, a declarat Trump. „Acesta este momentul să o faceți, să aduceți cele două părți împreună pentru a forța pacea”.
Ce spune fostul lider SUA despre Vladimir Putin
În calitate de președinte, Trump a dezvoltat relații de prietenie cu Vladimir Putin, despre care Biden a spus miercuri că „a devenit un pic paria în întreaga lume” pentru invadarea Ucrainei. Fostul președinte american a spus că Putin a fost afectat de o revoltă a forței de mercenari ruși, Grupul Wagner, și a liderului său Evgheni Prigojin, la sfârșitul săptămânii trecute.
„Ați putea spune că el (Putin) este încă acolo, este încă puternic, dar cu siguranță a fost aș spune că a fost oarecum slăbit, cel puțin în mintea multor oameni”, a spus el.
Totuși, dacă Putin nu ar mai fi la putere, „nu știi care ar fi alternativa. Ar putea fi mai bine, dar ar putea fi mult mai rău”, a spus Trump.
În ceea ce privește acuzațiile de crime de război formulate împotriva lui Putin de către Curtea Penală Internațională în martie anul trecut, Trump a spus că soarta lui Putin ar trebui să fie discutată atunci când războiul se va încheia „pentru că în acest moment, dacă aduci acest subiect în discuție, nu vei face niciodată pace, nu vei ajunge niciodată la o înțelegere”.
Trump s-a opus categoric bazei de spionaj a Chinei din Cuba și a spus că, dacă Beijingul refuză să accepte cererea sa de 48 de ore pentru închiderea acesteia, o administrație Trump va impune noi tarife vamale pentru bunurile chinezești.
În calitate de președinte, Trump a adoptat o poziție mai dură față de China, în timp ce pretindea o relație bună cu președintele chinez Xi Jinping, care s-a deteriorat din cauza pandemiei de coronavirus.
„Le-aș da 48 de ore să iasă. Iar dacă nu ar ieși, le-aș aplica un tarif de 100% pe tot ceea ce vând în Statele Unite și ar pleca în două zile. Ar fi plecați într-o oră”, a spus Trump.
Trump nu a spus dacă Statele Unite ar sprijini militar Taiwanul în cazul în care China ar invada insula autoguvernată pe care Beijingul o revendică ca fiind a sa.
„Nu vorbesc despre asta. Și motivul pentru care nu o fac este pentru că mi-ar afecta poziția de negociere”, a spus el. „Tot ce pot să vă spun este că, timp de patru ani, nu a existat nicio amenințare. Și nu s-ar întâmpla dacă aș fi președinte”.