Retrospectiva anului fiscal 2021. Mai multe companii din România spun că în 2021 au realizat un profit mai mare cu 20%, dar ANAF constată numeroase deficiențe fiscale, spune Mihaela Rișco-Martin, Accounting Partner Soter & Partners.
Retrospectiva anului fiscal 2021. Companiile raportează profituri mari, iar ANAF constată numeroase deficiențe fiscale
Pentru majoritatea companiilor anul contabil și fiscal se apropie de sfârșit, iar luna decembrie este un moment oportun de reflecție asupra tuturor activităților întreprinse în ultimele 12 luni din punct de vedere financiar, dar și asupra oportunităților viitoare de investiții și de optimizare a acțiunilor derulate pentru o mai bună performanță.
O evaluare riguroasă a rezultatelor financiare și a realității contabile este cu atât mai importantă cu cât, potrivit unui studiu recent privind evoluția afacerilor din România în anul 2021 realizat de Valoria, 21% dintre companiile participante la studiu spun că profitul lor va fi mai mare cu peste 20% în acest an.
22% dintre companii se așteaptă ca cifra lor de afaceri să crească cu 5%-10% în 2021
De asemenea, 22% dintre companii se așteaptă ca cifra lor de afaceri să crească cu 5%-10% în 2021, iar 18% dintre companii estimează creșteri de peste 20%, în comparație cu doar 12% la începutul anului.
„Anul acesta, în temeiul prevederilor art. 11 alin. (2) din Codul de procedură fiscală, toate obligațiile fiscale aferente lunii noiembrie, precum și cele a căror scadență sau termen de declarare se împlineșete pe 25 decembrie au termen scadent data de 21 decembrie, iar acest lucru poate pune presiune asupra companiilor din perspectiva timpului pe care îl au la dispoziție pentru închiderea contabilă și fiscală, dar și din punct de vedere al cash-flow-ului, având în vedere timpul mai strâns pentru efectuarea de plăți”, a spus Mihaela Rișco-Martin, Accounting Partner Soter & Partners.
„În contextul unei legislații în continuă schimbare, pentru a putea aborda orice provocare în domeniu în mod corespunzător, companiile au nevoie de specialiști în domeniu, profesioniști cu o vastă experiență în contabilitate și consultanță fiscală, care au capacitatea de a preveni sau minimiza posibilele deficiențe fiscale identificate de autoritățile competente”, a încheiat Mihaela Rișco-Martin.