Guvernul a reincriminat reținerea și neplata impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă, cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau amendă pentru angajatorii care utilizează această practică, de la 1 martie 2022. Actul normativ final care reintroduce această sancțiuni a fost publicat în Monitorul Oficial în 18 decembrie 2021.
Reținerea și neplata contribuțiilor la stat, faptă penală. ANAF ar urma să inițieze automat sesizări penale începând cu 26 iunie
La nivelul ANAF, juriștii au stabilit că prevederile intrate în vigoare de la 1 martie privind reincriminarea ca penală a faptei de reținere și nevirare a unor contribuții și impozite se aplică obligațiilor pentru luna martie, care au devenit scadente cel mai devreme la data de 25 aprilie inclusiv, potrivit informațiilor Profit.ro.
Având în vedere perioada de grație de 60 de zile în care poate fi făcută plata cu termen depășit, termenul de la care ANAF ar urma să inițieze automat sesizări penale este 26 iunie. Eventuale modificări legislative, care să introducă la nivelul ANAF o analiză a situației firmei înainte de sesizarea penală, par tot mai puțin probabile pe măsură ce timpul trece.
Potrivit celor mai recente date analizate de Profit.ro, numărul contribuabililor care nu și-au îndeplinit astfel de obligații la termenul scadent era de 331.178 la finele lunii decembrie. Aproape 41.000 beneficiau de facilități fiscale, ceea ce înseamnă că peste 290.000 aveau o situație care ar impune acum ca ANAF să transmită sesizare penală procurorilor.
Măsura nu se va aplica retroactiv, ci pentru faptele care au loc de la data intrării în vigoare, adică 1 martie 2022
Fapta de reținere și neplată, de încasare și neplată, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a unor impozite și/sau a unor contribuții, cum sunt cele plătite de angajați la pensie și sănătate, se reincriminează ca faptă penală. Limitele pedepsei prevăzute sunt închisoarea de la 1 an la 5 ani.
O astfel de idee a mai fost lansată de PSD în 2017, dar Guvernul de atunci a renunțat la ea după proteste ale mediului de afaceri. Aceasta în contextul în care unii dintre cei mai mari neplătitori de contribuții sunt chiar companii de stat.
Reținerea și neplata contribuțiilor a mai fost incriminată, prin lege, însă în 2015 Curtea Constituțională a decis că prevederea nu este constituțională.