Lifestyle

Rețete delicioase pentru Postul Sfintei Mării. Nutriționist: Ideale pentru perioada caniculară de vară

Rețete delicioase pentru Postul Sfintei Mării. Nutriționist: Ideale pentru perioada caniculară de vară

Nutriționistul și fondatorul primei platforme de diete personalizate din România, Cori Grămescu vine în ajutorul celor care și-au propus să țină Postul Sfintei Marii și oferă sfaturi despre cum să avem un regim alimentar corect în timpul postului.

Cori Grămescu recomandă ca și în perioada postului să urmăm regula de bază a unui regim alimentar sănătos normal: trei mese pe zi și două gustări formate din alimente hrănitoare cu un aport adecvat de proteine (de această dată vegetale) și un consum ridicat de legume.

„Este foarte important ca în această perioadă să faceţi mişcare, pe cât posibil după un program regulat şi constant, şi să încercaţi, acolo unde se poate, să petreceţi cât mai mult timp în aer liber și să vă bucurați de vară și de soare. De asemenea, nu uitaţi că postul este şi o perioadă a liniştirii spirituale, aşa că trebuie să acordăm o atenţie deosebită şi introspecţiei, găsirii liniştii sufleteşti şi purificării spirituale, fiecare abordând calea pe care o crede de cuviinţă”, completează Cori Grămescu.

Pentru a veni în ajutorul celor care țin post în această perioadă, Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție și fondator al platformei de diete yummdiet.com oferă câteva exemple de preparate de post ideale pentru perioada caniculară de vară:

Salată rece cu paste de linte și tofu

Fierbem 40 de g de paste de linte și le lăsăm să se răcească sub jet de apă. Asamblăm salata din valeriană varză chinezească, roșii cherry, ardei capia copt, castravete, capere, măsline verzi și condimentăm cu pătrunjel și mărar, ceapă verde și un dressing de oțet balsamic cu ulei de măsline și tabasco. Amestecam legumele cu 70 g tofu în saramură dat pe răzătoare, apoi adăugăm pastele și lăsăm să stea 20 de minute la rece înainte să o mâncăm.

Ghiveci de legume cu salată de pătrunjel

Într-o tavă ceramică în cuptor adăugă straturi de legume de vară: dovlecei, ardei gras, morcov, vinete, mazăre, fasole păstăi, ceapă, roșii bine coapte. Condimentă cu fulgi de ceapă sare, piper, boia de ardei, pătrunjel și mărar tocate și lăsăm să se coacă la cuptor. Se servește cu o salată de pătrunjel cu 4 linguri de couscous hidratat, roșii tăiate cubulețe, ceapă verde și condimentat cu un dressing de oțet balsamic, ulei de rapițâ și dovleac ș zeamă de lime .

Curry de legume cu soia

Se pun la înăbușit o ceapă mare tăiată cuburi, un dovlecel tăiat cuburi, un ardei gras galben, câteva tije de sparanghel tocate mărunt și boabe extra fine de mazăre. Se înăbușă într-o lingură de ulei de cocos amestecat cu 150 ml de lapte de cocos și se condimentează cu amestec de condimente pentru curry. Se adaugă 50 de g de granule texturate de soia care au fost fierte în prealabil, scurse de apă și trase la tigaie cu ceapă verde, frunze de coriandru, sare, piper și ardei iute tocat mărunt (opțional, doar dacă vă place să mâncați picant). Se servește cu zeamă de lime și frunze de coriandru verde tocate mărunt .

Gustarea de după-masă: 30 g amestec de nuci și semințe crude cu un ardei gras roșu

În plus, Cori Grămescu atrage atenția că în perioada postului este foarte important să bem cel puțin 2 litri de apă pe zi, pentru a reduce riscul de tulburări ale tranzitului digestiv. Aportul crescut de fibre e foarte sănătos pentru organism, dar o creștere bruscă poate cauza pe termen scurt constipaţie, mai ales dacă nu bem suficientă apă. Cantitatea de apa trebuie sa crească în zilele toride, pentru a preveni deshidratarea.