Lifestyle

Rețeta preferată a verii! Cum să faci înghețată acasă în câțiva pași simpli

Inghetata-de-capsuni (sursă foto: Savori Urbane)
sursă foto: Savori Urbane

Înghețata este unul dintre acele prepafrate dulci consumată în mod frecvent pe timpul anoyimpului cald, când temperaturile sunt foarte ridicate, iar insyabilitatea atmosferică dă foarte mari bătăi de cap.

Însă, cum știm cu toții, ceea ce se găsește în comerț nu este întotdeauna cel mai sănătos lucru, așa că de ce nu am face chiar noi, o înghețată proaspătă și bună, la noi acasă, cu ingrediente alese cu grijă?

Ingrediente pentru înghețata de căpșuni

Pregătire – 10 min
Macerare – 2 ore sau mai mult
Răcit – 1 h+
Se obține aproximativ înghețată pentru 8 persoane. Iată ingredientele:
– 500 g de căpșuni coapte, decojite
– 150 g de zahăr alb
– 50 ml suc de lămâie
– 350 ml de smântână
– 150 ml lapte condensat
– un vârf de cuțit de sare

Mod de preparare

Tăiați căpșunile decojite în două, apoi puneți-le într-un bol cu zahărul și sucul de lămâie și amestecați până când fructele sunt bine acoperite. Acoperiți și lăsați la macerat timp de cel puțin două ore, și mai mult, dacă este posibil, până când căpșunile formează un suc roșu aprins. Se pasează fructele, lăsând câteva bucăți mici, dacă se dorește. Apoi se adaugă smântâna, laptele condensat și sarea. Se amestecă bine, apoi se dă la rece bine timp de cel puțin o oră. Se bate amestecul într-o mașină de înghețată și se servește imediat.

Dacă preferați o textură mai tare, decantați înghețata bătută într-un recipient, presați folie alimentară pe suprafață pentru a elimina orice bule de aer și congelați timp de o oră. Mâncați cât mai repede posibil pentru o plăcere maximă.

Ce mai trebuie să știi

Se mai poate folosi zahăr vanilat și zahăr brun moale, dar, în afară de laptele condensat, care are un caracter distinct, de ciocolată albă, acest fel de mâncare ar trebui să se concentreze pe căpșuni când vine vorba de dulceață. Deși sunt, într-adevăr, peste 90% apă, se consideră că aceste adaosuri îmbunătățesc de fapt și gustul.

Ele scot în evidență notele acide naturale ale fructelor, la fel cum zahărul îi amplifică dulceața, și dau o înghețată cu gust de căpșuni proaspete, mai degrabă decât de căpșuni artificiale și îmbâcsite. Sucul de lămâie se dizolvă mai ușor, așa că am optat pentru el, dar nu ezitați să folosiți în schimb o lingură de jeleu de coacăze roșii.

Despre temperatură

Deși cercetările nu au arătat încă nicio dovadă credibilă în favoarea ideii că maturarea baza de înghețată peste noapte este cheia succesului, aceasta ar trebui să fie răcită corespunzător înainte de a începe să o congelați, deoarece acest lucru va accelera procesul și, astfel, va oferi o textură finală mai bună.

Nu uitați că, fără stabilizatori care să țină apa blocată, înghețata de casă va rezista doar aproximativ o săptămână în congelator înainte de a deveni neplăcut de tare, de asemenea, va trebui să fie scoasă din congelator cu puțin timp înainte de a intenționa să o mâncați, la fel ca pe vremuri, potrivit The Guardian.