În perioada postului, o plăcintă cu varză este perfectă. Potolește rapid foamea. Rețeta tradițională este simplu de preparat.
Plăcinte ardelenești cu varză se fac din aluat simplu, mult mai moale decât cel de pâine. Dacă alegeți rețeta de post, se servesc presărate cu sare grunjoasă, iar dacă le faceți atunci când nu e post, se pot servi unse cu smântână, mujdei de usturoi și cașcaval ras.
Ingrediente necesare pentru placinta
Pentru aluat avem nevoie de:
- 500 gr făină
- 7 grame drojdie uscată
- trffzx
- 1 linguriță de zahăr
- 1/2 linguriță de sare
- 300 ml apă caldă
- 30 ml ulei
Pentru umplutură avem nevoie de:
- 1 varză acră, medie
- 1 ceapă
- 1 linguriță cimbru uscat
- 1 linguriță mărar uscat
- 1/2 linguriță piper
- 1 linguriță boia de ardei afumată
- 50 ml ulei.
Plăcinte ardelenești cu varză (vărzari). Mod de preparare
Se încălzește apa se toarnă puțină peste drojdia amestecată cu zahărul și puse la mijlocul făinii cernută în prealabil într-un vas încăpător. Se amestecă bine pentru a se lichefia drojdia și zahărul și se lasă compoziția să se odihnească timp de 10-15 minute.
Se toarnă treptat, apa caldă, alternativ cu uleiul, ușor încălzit și acesta și se adună făina de pe margini. Se presară și sarea și se frământă aluatul. Acesta nu trebuie să fie foarte foarte ferm și nu trebuie să se lipească. Se lasă la dospit timp 45-50 de minute.
Cum se pregătește umplutura pentru plăcinte ardelenești cu varză.
Se toacă varza fideluță și, dacă este prea acră, se ține în apă rece timp de 10-15 minute.
Se toacă ceapa solzișori, se călește în ulei încins, apoi se adaugă varza bine scursă și se călește împreună cu ceapa. Se adaugă condimentele și se lasă varza să se pătrundă bine.
Când aluatul și-a dublat volumul, se răsucește sub formă de rulou și se taie bucăți mai mici din el.
Se întind în formă rotundă pe planșeta de lucru ușor înfăinată și se pun câte 2 linguri din umplutura de varză. Apoi se rulează, nu foarte strâns, sub formă de melc. Se aplatizează ușor cu sucitorul de aluaturi și se lasă la odihnit încă 10 minute.
Se pune uleiul la încins și se prăjesc plăcintele, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă. Se servesc ușor calde, dar sunt bune și reci, potrivit stiridiaspora.ro.