Lifestyle

Rețetă supă cremă de praz. Se prepară rapid, este fină și delicioasă!

Rețetă supă cremă de praz. Se prepară rapid, este fină și delicioasă!

Rețetă supă cremă de praz. Se prepară rapid, este fină și delicioasă! Maria Varga, nutriționist-dietetician, a vorbit despre beneficiile prazului românesc și a oferit o rețetă gustoasă.

”Uneori mi se pare că subestimăm valorile nutriționale ale prazului nostru românesc. Mulți, probabil nu îi găsesc o utilitate în bucătărie, dar eu mă bucur de o supă cremă de fiecare dată când îmi face câte un praz cu ochiul în piață.

În timp ce am pus apa la fiert, am spălat rădăcinoase albe: pătrunjel și păstârnac, puțina țelină să nu influențeze prea mult gustul și puțin morcov să nu schimbe culoarea, plus cartofi albi. Nu le-am curățat de coajă, dar le-am frecat bine cu o perie. Când a clocotit apa am pus toate legumele.

Între timp am spălat două tije mari, groase de praz, le-am taiat rondele groase și le-am adaugat peste amestecul care deja fierbea. Am potrivit cronometrul și peste 15 minute am stins focul. Am adăugat sare și am plecat la școală după fetița mea.

Între timp legumele s-au înmuiat bine. Când m-am întors am adăugat ulei de măsline și am blenduit foarte fin. Am servit o supă fierbinte, cu crutoane din pâine integrală cu maia și un fir de ulei de măsline. Delicios, simplu, foarte hrănitor, numai bună pe vreme aceasta răcoroasă. Tot de ce are nevoie microbiomul nostru pentru a fi fericit. Spor la sănătate și la mâncatul conștient!”, a scris Maria Varga, nutriționist-dietetician, pe Facebook.

Prazul este laxativ, diuretic, calmant, antiseptic, decongestiv, expectorant

Valoarea sa medicinală este pusă în evidență chiar și atunci când este folosit, pur și simplu, ca aliment. Preparatele medicinale pe bază de praz sunt utile în combaterea afecţiunilor respiratorii, pulmonare, cardiace.

Planta stimulează imunitatea, scade riscul cancerului de colon, prostată, sân, ovarian, are efecte laxative, emolient, favorizează eliminarea toxinelor din organism, lubrifiază pereţii intestinali, grăbeşte evacuarea intestinelor, antiinflamator, carminativ, hipotensiv, tonic şi vasodilatator.

Frunzele

Prazul consumat ca atare sau decoctul din frunze poate ajuta la înlăturarea gripei, anginei, afecţiunilor cardiace, arterite, astmului bronşic, bronşitelor, traheitelor, laringitelor, constipaţiei, enterocolitelor, atoniei digestive, fermentaţiilor intestinale şi a altor tulburări digestive.

În uz extern, sub formă de cataplasmă, compresă, spălături locale, planta ajută la vindecarea furunculelor, plăgilor, panariţiului, abceselor şi piodermitei.

Prazul şi preparatele fitoterapeutice din această plantă sunt contraindicate în litiaze renale sau biliare din cauza oxalaţilor (acidul oxalic în contact cu calciul poate forma cristale care se depun în rinichi sau vezica biliară).