Rețeta specială de must cu hrean a Irinei Loghin. Îndăgita artistă a dezvăluit cum se prepară băutura specială pe care o consumă toamna.
„Mustul cu hrean, pe care îl consum eu toamna, este preparat după o rețetă a mea, are un gust extraordinar şi se face în felul următor… Peste mustul obţinut din struguri, căpşunică se numeşte soiul, am pus hrean dat prin blender. Se pune circa 250 de grame de hrean, la o damigeană de 25 de litri”, spune Irina Loghin, potrivit click.ro.
Beneficiile mustului
De must nu putem beneficia prea multe zile deoarece fermentează. Această licoare de toamnă este bogat în polifenoli, antioxidanți puternici care acționează împotriva stresului oxidativ și reduc astfel riscul de boli cronice.
Diverse ingrediente active, vitamine și minerale conținute de sucul de struguri au efect diuretic, detoxifiant și antiinflamator.
A sosit sezonul mustului și ar fi păcat să nu ne bucurăm de proprietățile benefice pentru sănătate ale acestuia. Începând de la scăderea colesterolului și până la întărirea sistemului imunitar, ai o mulțime de motive să consumi după masă un pahar din băutura sezonului săracă în alcool și bogată în probiotice.
Mustul, ideal la micul dejun
Un efect benefic al mustului de struguri consumat dimineaţa este cel al diminuării durerilor de cap. Multe persoane acuză uşoare dureri de cap dimineaţa şi le elimină consumând o ceaşcă de cafea, cofeina este prezentă şi în compoziţia medicamentelor analgezice. Mustul conţine 81% apă, astfel cei care fac o cură cu must se şi hidratează.
Mustul ajută la menţinerea nivelului bun al colesterolului
Un test de sânge care să indice nivelul colesterolului din sânge este recomandat anual pentru o bună funcţionare a inimii. Studii medicale au indicat faptul că un pahar de suc de struguri proaspăt stors ajută la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge favorizând sănătatea arterelor şi funcţionarea sistemului circulator.
Bun pentru vasele de sânge și intestine
Sucul de struguri proaspăt favorizează producţia de oxid nitric – compus important pentru păstrarea vaselor de sânge flexibile. Astfel, tensiunea arterială se menţine la cote optime.
Adulţii şi copiii care suferă de constipaţie pot profita toamna aceasta de producţia de struguri din vii româneşti pentru favorizarea tranzitului intestinal fără medicamente sau suplimente alimentare. Mustul are proprietăţi laxative şi ajută la buna funcţionare a sistemului digestiv şi a buna funcţionare a intestinelor.
Sucul de struguri, elixirul tinereții
În multe dintre produsele cosmetice anti-aging şi pe lista ingredientelor multor suplimente alimentare care stimulează sistemul imunitar se află componenţi din struguri şi mai ales din sâmburii şi din coajă. Mustul este plin de antioxidanţi şi are proprietăţi antibacteriene şi antivirale. Poate avea efecte beneficie şi în prevenirea răcelilor, tusei şi gripei.
Scade riscul de cancer de sân
Strugurii de culoare închisă sunt asociaţi cu un efect benefic împotriva formării tumorilor în corp. O alimentaţie împotriva cancerului de sân include şi sucul de struguri de culoare închisă, aşa-numiţii struguri negri.
Mustul nu este indicat pacienţilor cu diabet şi nici celor care suferă de sindromul colonului iritabil. De asemenea, este ideal ca mustul să fie făcut din struguri spălaţi, pentru înlăturarea urmelor de praf și soluţii chimice cu care au fost stropiţi, scrie csid.ro.