Lifestyle

Rețeta sosului de caramel sărat, un adaos mirific pentru înghețată și clătite

Rețeta sosului de caramel sărat, un adaos mirific pentru înghețată și clătite
coles.com.au

Preparat de bază în cofetărie, sosul de caramel poate fi folosit ca topping (pentru înghețate, clătite, orez cu lapte, etc.), ca décor sau poate fi înglobat în glazuri, crème, mousse-uri.

Ingrediente:

  •  300 g zahăr
  •  150 g unt ( indicat este ca untul să aibă peste 80% grăsime, pentru ca sosul să fie mai cremos, de calitate superioară și să nu necesite un timp de fierbere mai mare)
  •  300 ml smântâna pentru frișcă lichidă (cu cel puțin 30% grăsime )
  •  1/2 -1/3 lingurița sare grunjoasă  (de preferat, sare de Himalaya, care se poate mărunți în cazul în care cristalele sunt prea mari)

Mod de preparare:

  1. Intr-o cratiță cu pereții mai înalți și fundul mai gros, la foc mic, se topește zaharul ( fără a se amesteca  cu lingura ci doar se zdruncină ușor cratița), până la caramelizarea acestuia (până se obține o culoare maroniu- roșcată , fără sa se ardă fiindcă devine amar! ).
  2. Se adaugă untul și se amestecă bine până se topește și se înglobează în zaharul caramelizat (în această fază amestecul se va umfla puțin, dar nu trebuie să vă îngrijorați)
  3. Se adaugă sarea
  4. La final se adaugă frișca încălzită (deci, nu fiartă!) până la punctul de fierbere ( deci, se ia de pe foc înainte sa înceapă sa fiarbă / clocotească )

Întreaga compoziție, se mai fierbe timp de 5-6 minute din momentul în care se adaugă frișca, apoi totul este gata. După ce se răcește se pune într-un borcan și se păstrează ( închis ermetic) la frigider chiar și timp de o lună de zile.

Povestea caramelului

Unii spun că arabii au descoperit prima data caramelul în jurul anului 1000 d.Hr. Acesta a fost un tip de caramel crocant, creat prin cristalizarea zahărului în apă clocotită.

 Dar cum a devenit caramelul moale?

Există o teorie de lucru conform căreia laptele și grăsimea au fost adăugate la rețetă la un moment dat, rezultând un amestec. Se crede, de asemenea, că sucul de sfeclă de zahăr ar fi fost folosit pentru a produce caramel, deoarece zahărul obișnuit era considerat un lux scump pe vremuri, potrivit pralinesownmade.com.

Caramelul devine caramel atunci când substanțele solide din lapte sunt încălzite cu ingrediente de zahăr. Siropurile de zahar se adaugă apoi în lapte și în grăsime și se lasă să se caramelizeze. Cele mai multe caramele produse în masă sunt, de asemenea, aromate cu vanilie, iar sosul de caramel a fost de mult timp un topping favorit pentru înghețată.