Lifestyle

Rețeta salamului. Află ce ingrediente intră în compoziția acestuia

Rețeta salamului. Află ce ingrediente intră în compoziția acestuia

Rețeta salamului. Află ce ingrediente intră în compoziția acestuia. Suntem cu toți de acord că mezelurile și preparatele din carne sunt extrem de gustoase și acestea nu lipsesc din alimentația românilor, deși specialiștii în nutriție spun despre ele că sunt extrem de nocive.

 

Rețeta salamului

Salamul este unul dintre mezelurile frecvent consumate. Există mai multe rețete privind ingredientele folosite la prepararea salanului. Rețeta salamului variaza de la producator la producator. Hai sa vedem ce ingrediente conține salamul.

Carne. Cum se selectează și transează carnea

Carnea se sortează și se taie în bucăți relativ mici. Practic, se alege carnea roșie, sau slabă de pe toate părțile anatomice ale suinei. Se folosește mai multă sau mai puțină grăsime, în funcție de rețeta salamului și calitatea pe care ne dorim să o aibă.

În general, salamurile de o calitate îndoielnică conțin foarte multă grăsime, sorici mult și foarte multe grăsimi saturate care îngrașă și cresc nivelul colesterolului.

In cazul altor salamuri, de exemplu, se folosește doar carne de scroafă pentru că este mai dură și potrivită pentru mezelurile crud uscate.

Pentru salamul uscat carnea se pune la zvântat. După ce carnea a fost tăiată cuburi, se pune câteva ore bune la uscat, la deshidratat, într-o încăpere extrem de ventilată, unde aerul rece iese cu presiune foarte mare din zeci de conducte.

Tocarea și adăugarea ingredientelor

Se aduce carnea în camera malaxorului, unde se toacă la o mărime specifică și se adaugă ingredinete precum sarea, condimente și alte arome. Aici este secretul multor producători, aroma specifică fiind dată de cantățile amestecate și consimentele folosite.

Formarea batoanelor

După ce carnea si ingredientele au fost bine amestecate, ele intră într-un aparat special, un tub lung ce transportă carnea către membrane și se formează astfel batoanele de salam. Se pot lăsa și la uscat într-o încăpere răcoroasă dacă vrem să facem artizanal, prin metode tradiționale.

Afumarea salamului

După ce se formează batoanele, salamul intră din nou la zvântat și ulterior în camere speciale unde se afumă, dacă este cazul.

Unii producători de salam folosesc lemn de fag pentru afumarea cărnii, care conferă o aromă foarte plăcută (de exemplu, salamul de Sibiu), în timp ce alții afumă industrial carnea într-o camera unde, teoretic, ar trebui să stea cel puțin patru-cinci zile.

Ce intra in compozitia unui salam

In funcție de producator și calitatea salamurilor, ele pot conține 60% slănina și sorici, 17% carne de calitate inferioară – adică ceea ce se poate prelucra din picioare, gât și mix de condimente, sare, boia, piper sau extract de condimente, aditivi care imită gustul condimentelor, făina de soia 20%, antioxidanți, colorant – carmin, glutamat de sodiu (E 261), nitriți, nitrați, pastă de usturoi și zahăr.