Toamna înseamnă bogăție, parfum, mirosuri, culoare, piețe pline și recolte bogate… Toamna este sezonul bucatelor tradiționale!
Strugurii, specifici anotimpului toamna, pot fi consumati oricând și oriunde, sub diferite forme, în funcție de gusturi. Indiferent dacă adorați deserturile sau daca vă place să dați un gust deosebit fripturii prin asezonarea cu un sos delicios, puteță adăuga cu încredere strugurii pe lista voastră de cumpărături.
Trebuie știut faptul că strugurii conțin 80% apă, astfel ca vă ajută să va mentineță organismul hidratat. Pe lângă aceasta, în struguri se mai găsesc:
⦁ vitamine, printre care vitamina B6, responsabilă cu dezvoltarea normală a sistemului nervos, si vitamina C, care are, printre altele și rol antioxidant
⦁ minerale: calciu, magneziu, fosfor
⦁ acid folic, ce ajută la buna funcționare a creierului
⦁ antioxidanți
Datorită acestor substanțe, strugurii contribuie la energizarea organismului, la întărirea sistemului imunitar, la reducerea nivelului de stres și la protecția aparatului cardiovascular.
Gem de struguri negri, cu dovleac și nucă
Ingrediente
- 4 kg dovleac pentru plăcintă
- 6 kg struguri negri
- 2 kg zahar
- 600 gr miez de nuca tocat
- 5 bețe de scorțișoară
- 10 cuișoare
Mod de preparare
- Se curăță dovleacul de coajă și de semințe și se pune la fiert cu bețele de scortișoară și cuișoarele
- Se aleg boabele de struguri de pe ciorchini și apoi se spală foarte bine
- Se pun boabele de struguri într-o oală cu capac, pe foc mic, ca să se înmoaie, apoi, totul se trece prin strecurătoare ca să se separe pulpa de coji și semințe.
- Dovleacul fiert se face piure și se amestecă cu pulpa strecurată a strugurilor, apoi se adaugă zaharul.
- Se dau câteva clocote, apoi se adaugă miezul de nucă tocată nu prea mărunt
- Se fierbe totul până când scade bine. Pentru a nu se lipi gemul de vasul în care fierbe, trebuie să amestecați din când în când.
Gemul este gata atunci când, răcit, nu se întinde pe suprafața unei farfurii.
Gemul se pune fierbinte în borcane foarte curate, se pun capacele și se lasă să se răcească la temperature din bucătărie. După ce s-au răcit bine, borcanele se pun la păstrat într-o cămară rece, întunecoasă, bine aerisită sau în pivniță.
Acest preparat din struguri, dovleac și nuci se consumă la micul dejun sau ca gustare, pentru umplut cornulețe sau pentru prăjituri cu gem, fursecuri sau rulade.