Lifestyle

”Rețetă” pentru o sănătate de fier! Medicul Lygia Alexandrescu a dezvăluit dieta de toamnă

”Rețetă” pentru o sănătate de fier! Medicul Lygia Alexandrescu a dezvăluit dieta de toamnă

”Rețetă” pentru o sănătate de fier! Medicul Lygia Alexandrescu a dezvăluit dieta de toamnă! Dieta cu struguri este cea mai eficientă cură de toamnă. Se numără în topul celor mai eficiente diete, conform experților medicali. Indiferent de culoare, strugurii sunt fructe hrănitoare, bogate în microelemente, minerale, antioxidanți. Așadar, consumul de struguri este benefic sănătații.

„Strugurii au un conținut ridicat de compuși antioxidanți, mai exact au fost identificați peste 1.600 de fitonutrienti componenti ai strugurelui. Cea mai mare concentrație de antioxidanți se găsește în coaja și semințe.Strugurii roșiinegri conțin un număr mai mare de antioxidanți datorită antocianinelor care le conferă culoarea intensa.

Unul dintre antioxidanții cei mai abundenti ai acestui fruct este resveratrolul, un polifenol cu multiple beneficii pentru sanatate. Au fost efectuate numeroase studii asupra beneficiilor sale, iar rezutatele au arătat ca că resveratrolul protejează împotriva bolilor cardiovasculare, scade glicemia. lupta împotriva dezvoltării cancerului, dar si cu imbatranirea. Strugurii conțin, de asemenea, vitamina C, beta-caroten, quercetină, luteină, licopen și acid elagic, care sunt compusi antioxidanți puternici, importanti in mentinerea imunitatii normale”, spune specialistul.

Consumul de struguri este benefic sanatatii cardiovasculare

„Aportul de struguri poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. 100 g de struguri conțin 200 mg potasiu, ceea ce reprezintă 6% din ratia zilnica. Acest mineral este necesar pentru menținerea nivelului fiziologic al tensiunii arteriale.

De asemenea, consumul de struguri poate ajuta la reducerea colesterolului nociv LDL, prin scăderea absorbției acestuia

Deși strugurii au un conținut ridicat de zahăr, aceștia au un indice glicemic mediu-scăzut. În plus, compușii din struguri pot proteja împotriva nivelului ridicat de zahăr din sânge.

S-a demonstrat că resveratrolul crește sensibilitatea la insulină, ceea ce poate îmbunătăți capacitatea organismului de a utiliza glucoza și, prin urmare, scade nivelul zahărului din sânge. In plus, resveratrolul crește numărul de receptori de glucoză la nivelul membranei celulare si astfel poate avea un efect benefic asupra nivelului glucozei din sânge”, explică medicul.

Strugurii conțin numeroși nutrienți importanți pentru sănătatea oaselor

„Strugurii conțin numeroși nutrienți importanți pentru sănătatea oaselor, inclusiv calciu, magneziu, fosfor și vitamina K.

Strugurii au in compozitie mai mulți compuși care au efecte benefice împotriva anumitor bacterii, viruși și infecții fungice

Resveratrolul afectează pozitiv o serie de gene asociate îmbătrânirii și longevității. Acest compus stimulează o familie de proteine numite sirtuine, care au fost legate de longevitate. Una dintre genele care activează resveratrolul este gena SirT1. Aceasta este aceeași genă activată de dietele cu conținut scăzut de calorii, care a fost legată de durata de viață mai lungă”, conchide Lygia Alexandrescu pentru Antena 3.