Reţeta pentru cel mai bune baclavale! Secretul cu care nu dai greş niciodată. Baclavaua este un desert vital și nelipsit de pe mesele turcilor, preferat în orice anotimp. Delicioasele baclavale cu nucă, fistic și miere este un aliment favorit al tuturor de pretutindeni iar o rețetă tradițională turcească nu va greși în a pune un zâmbet pe fața celor mai pretențioși gurmanzi.
Elementul esențial care dă gustul apreciat de foarte multe persoane este mierea, nu siropul de zahăr, care trebuie adăugată din belșug. Iată care sunt ingredientele pentru cele mai delicioase baclavale:
- 1 pachet foi de plăcinta
- 150 g unt
- 250 g miez de nucă
- 1 linguriță scorţișoară
- 250 g miere
- 300 ml apă
- 200 g zahar
- 1 păstaie de vanilie
- esenţă rom (obțional)
Mod de preparare:
Se începe prin împărțirea foilor în trei părți egale, apoi se macină nucile si se amesteca cu scorţișoară. Se topește untul până devine lichid.
În tava de copt se pune o prima foaie de plăcintă, se unge cu margarina, se pune următoarea foaie, se unge si tot așa până se termina prima treime de foi. Se pune jumătate din cantitatea de nuci amestecata cu scorţișoară. Se așază peste nuci a doua treime de foi si se repeta operaţiunea de ungere făcuta anterior. Se presară a doua jumătate de nuci măcinate si se acoperă cu ultima treime de foi unse.
Se acoperă tava ca sa nu se usuce foile si se da la frigider 30-45 de minute. Se aprinde cuptorul, se scoate tava de la frigider si se porţionează baclavalele în forma de romb sau pătrat. Se da la cuptor 25 de minute, până se rumenește.
Între timp, la foc mic, se fierbe un sirop din apa si zahar. După ce au fiert, se adaugă mierea, se mai dă un clocot, iar la final se adaugă vanilia. Se toarnă siropul fierbinte peste baclavaua abia scoasa din cuptor.
Se lasă la răcească, iar când a ajuns la temperatura camerei se da la rece.
Poftă bună