De multe ori, apropierea sărbătorilor nu aduce doar bucurie în suflete. Mai ales în rândul doamnelor, există temeri privitoare la creșterea în greutate sau disconfortul cauzat de mesele copioase. Există multe alternative pentru persoanele care au aceste temeri, dar venim cu vești bune: sărbătoarea de Paști nu este la fel de bogată ca cea de Crăciun, de exemplu. Așa că și o pască tradițională își poate găsi locul pe masa de sărbători, fără a crea mari îngrijorări.
Ți-am pregătit o rețetă tradițională, chiar ușor gurmandă, la finalul căreia te vei alege cu o pască cu brânză de 24 centimetri diametru. Sugestia noastră este să o împarți în 8 porții, dacă vrei ca tu și familia ta să fiți mai „delicați” în această perioadă, ori în patru, dacă doriți o porție mai sățioasă.
Ingrediente și mod de preparare
Pentru aluat:
- 300 g făină albă 000
- 2 gălbenușuri
- 40 g zahăr pudră
- 180 ml lapte călduț
- 60 g unt 82% moale
- 12 g drojdie proaspătă sau 4 g drojdie uscată
- un praf bun de sare
- un plic zahăr vanilat sau ½ linguriță extract de vanilie
- coajă rasă de la ½ lămâie
- Pentru umplutură:
- 300 g brânză de vaci
- 50 g smântână groasă cu min.20% grăsime
- 3 ouă
- 100-120 g zahăr
- un praf bun de sare
- un plic zahăr vanilat sau extract de vanilie
- coajă rasă de lămâie
- 100 g stafide
- 30 g griș
- Pentru decor:
- 1 ou bătut.
Rețeta este preluată de pe pagina Savori Urbane. Primul pas este să pui drojdia în lapte călduț timp de șapte minute. Se adaugă zahărul vanilat, zahărul pudră, coaja de lămâie (pentru un plus de aromă) și gălbenușurile, care au fost în prealabil separate de albușuri. Toată această compoziție este trecută prin mixer până se omogenizează. În timp ce mixezi, adaugă întâi făină cernută, iar apoi, unt pe care l-ai topit până a devenit vâscos și auriu.
După ce amestecul este gata, aluatul trebuie lăsat la dospit până își dublează volumul. Asta poate să dureze între 45 de minute și două ore. Aluatul se împarte între 250 de grame pentru bază, 300 de grame pentru împletitura de pe margine și 100 de grame pentru crucea care decorează în mod tradițional acest desert specific Paștilor.
Umplutura
Umplutura are la bază brânza de vaci, numită și brânză dulce. I se adaugă smântână groasă, precum cea folosită pentru papanași, stafide, aromă de vanilie, coajă rasă de lămâie și un praf de sare.
Este de asemenea recomandat să adaugi 30 de grame de griș, pentru ca umplutura să fie cât mai compactă. După ce umplutura este gata, ea este pusă în „coșulețul” aluatului, iar peste ea se adaugă crucea decorativă. Compoziția se pune în cuptorul preîncălzit la 170 de grade și se coace timp de 45 – 55 de minute.