Lifestyle

Rețeta păstrată din vechime a celor mai bune plăcinte poale-n brâu. Iată cum s-a ajuns la această denumire

Rețeta păstrată din vechime a celor mai bune plăcinte poale-n brâu. Iată cum s-a ajuns la această denumire

Sunt un deliciu pentru orice gurmand, însă nimeni nu a reușit până în acest moment să afle de unde provine denumirea de poale-n brâu, dar se crede că ar avea o legătură directă cu felul în care sunt împăturite, fiecare colț fiind împachetat pentru a acoperi umplutura, formând un fel de plic.

“Trăgeam deja cu coada ochiului – să nu mă vadă mama și să mă cârpească – la pulpele vânjoase și albe, dezvelite de fetele și femeile din Ohaba când ieșeau la pârâu să bată rufele cu maiul, așa că ideea unei plăcinte „Poale-n brâu” nu putea să-mi dea decât vise fierbinți și insomnii active.

Vai, greșeam…, a scris atât de frumos Radu Anton Roman, în cartea „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”. Din cele mai vechi timpuri, se cunoaște faptul că celebrele poale-n brâu pot fi și dulci, dar și sărate.

Ingredientele necesare

Pentru a pregăti celebrele dulciuri aveți nevoie de 600 g făină tip 000, 3 gălbenușuri, 100 g unt cu minim 80 % grăsime, 350 ml lapte, 50 g zahăr, 30 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată, vanilie (1 plic zahar vanilat sau ½ linguriță cu extract), coajă rasă de lămâie, un praf de sare.

Pentru umplutură sunt necesare 500  brânză de vaci grasă, 1 ou, 200 g zahăr, 2 plicuri cu zahar vanilat sau 1 linguriță cu extract de vanilie, 2 lingurițe cu coajă rasă de lămâie, un praf de sare, 100 g griș, 100 g stafide. Pentru uns mai aveți nevoie de 1 ou bătut.

Mod de preparare

Amestecați zahărul cu drojdia și laptele care trebuie să fie călduț. Adăugați treptat gălbenușurile, untul care va fi la temperatura camerei, coaja de lămâie, vanilia și puțină făină și amestecați cât mai bine. Puneți apoi sarea și restul de făină și frământați cât mai bine apoi lăsați la dospit până când se dublează volumul.

Pentru umplutură, lăsați brânza de vaci la scurs și amestecați cu restul ingredientelor iar la final puneți și grișul. Dacă brânza e mai apoasă puteți pune puțin mai mult. La final, adăugați și stafidele dar și puțină sare, coaja rasă de lămâie și vanilia. Nu lăsați stafidele la înmuiat!

Întindeți aluatul, tăiați în 12 bucați și pe fiecare puneți compoziția, distribuind în mod egal. Închideți plăcintele ca pe un plic. Ungeți bine cu ou bătut, pe toată suprafața, în caz contrar se vor desface la copt.

Așezați în tavă, pe hârtie de copt și coaceți primele zece minute la o temperatură de 180 de grade, iar următoarele 20 de minute la 160 de grade Celsius. Cine dorește să le consume ca și aperitiv, le poate umple cu brânză de burduf și mărar, amestecată, pentru un gust și mai bun, cu ceapă verde.