Lifestyle

Rețetă gogoși turcești. Cel mai bun desert din țara cofeturilor

gogoși turcești

O rețetă de gogoși turcești ar putea fi cel mai bun răspuns la întrebare „Ce mâncăm azi?”. Chiar dacă nu încurajăm excesul de deserturi, este greu de imaginat ceva care să fie simultan sățios și bun pentru a ne satisface pofta de dulce.

Mai ales că acum vara s-a terminat, iar desertul care era la îndemâna noastră în sejurul în Turcia pare acum departe. Simte-te mereu în vacanță făcându-ți propriile Lokma – așa cum se mai numesc celebrele gogoși.

Un dulce foarte adaptabil, se servește în nenumărate moduri. Deși cel mai celebru mod de prezentare este doar cu un topping de miere, există varianta glazurată cu lapte condensat, ciocolată sau dulceață. Bucătăria balcanică favorizează cu siguranță gogoșile – amintesc într-o anumită măsură de papanașii noștri.

Mod de preparare pentru gogoși turcești

Pe de altă parte, Lokma sunt mai compacte decât papanașii autohtoni. Tind să fie de mai mici dimensiuni și să aibă o textură mai netedă și mai fermă. Tocmai de aceea, în general se pregătesc câte 50 de gogoșele turcești dintr-un singur foc.

Conform celei mai faimoase pagini de rețete din România, JamilaCuisine, acestea sunt cantitățile de care ai nevoie.

„Pentru glazură:

  • 250 g zahar
  • 250 ml apa
  • zeama de la 1 lamaie

Pentru gogosi:

  • 500 g faina
  • 10 g drojdie uscata
  • 2 linguri zahar
  • 500 ml apa
  • putina sare”.

Primul pas pe care trebuie să-l iei este acela de a face aluatul. Se realizează din apă, făină și drojdie. Amintește foarte mult de cel pe care l-ai folosi pentru savarine. Odată închegat aluatul, se lasă la crescut. Acum este momentul să te concentrezi asupra glazurii, siropului. Acesta trebuie să se facă din cantități egale de zahăr și de apă. Chiar dacă te temi că siropul va ieși prea dulce, nu este recomandat să reduci din zahăr. Siropul rezultat va fi mult prea apos și va face ca gogoșile să se înmoaie.

O alternativă este aceea de a folosi miere drept sirop. Se practică și în bucătăria turcească și în cea grecească, care a preluat acest tip de desert. Puteți să și umpleți cu un astfel de sirop sau cu alt sortiment (spre exemplu, caramel). Dar pentru a umple gogoșile, va fi nevoie de niște seringi speciale de patiserie.

Acest desert se servește fierbinte: imediat ce ai trecut gogoșile prin sirop, ele sunt gata de servire. După răcire, își vor păstra gustul, dar nu vor mai avea textura crocantă și compactă cu care ies în evidență când abia au fost preparate, atenționează Jamila.