Este știut că vedeta dulciurilor la sărbărorile Paște, Crăciun sau Revelion este cozonacul.
Nu este ușor de făcut iar despre frământare, ce să mai vorbim. De multe ori gospodinele renunță să facă acel minunat cozonac de casă din cauza frământării aluatului. Acesta trebuie „bătut” până face bășici. Și nu o singură dată. Chiar de două ori.
Dar, anul acesta vă oferim o rețetă în care nu mai este nevoie decât de 5 minute de frământare.
Nu strică să încercați, mai ales că este mult mai ușor de făcut folosind rețeta următoare.
Ingrediente
– 6 albuşuri
– 600 g nucă măcinată
– 4 linguri cacao
– 200 g zahăr pudră
Cum se prepară
Dizolvă drojdia în laptele călduţ, cu 2 linguri de zahăr. Las-o să se odihnească pentru 20 de minute. După ce drojdia se activează (se umflă la suprafaţă), adaugă restul de zahăr, aromele, untul topit şi sarea, potrivit retetepractice.ro.
Încorporează apoi treptat făina cernută, stafidele şi frământă doar până ce obţii un aluat omogen şi elastic (cca 5 min). Pune aluatul într-un recipient cât mai încăpător şi dă-l la frigider peste noapte sau pentru maxim 24 de ore. Scoate aluatul de la frigider, cu 30-50 minute înainte de a lucra cu el.
Umplutura:
Bate albuşurile spumă (fără zahăr, fără nimic altceva), până ce devin pufoase. Încorporează nuca măcinată, cacaua şi zahărul pudră. Împarte aluatul în 4 părţi egale. Pe blatul bine uns cu ulei, întinde 2 dintre bucăţi în dreptunghiuri şi unge-le cu 1/2 din compoziţie. Rulează fiecare bucată de aluat, apoi împleteşte-le între ele.
Uneşte capetele cozonacului şi mută-l într-o tavă unsă cu ulei sau unt. Procedează exact la fel şi cu celelalte 2 bucăţi de aluat rămas şi cu cealaltă jumătate de umplutură. Unge cozonacii cu un gălbenuş combinat cu 2 linguri de lapte.
Lasă cei doi cozonaci la crescut pentru o oră sau până când îşi dublează volumul. Odată ce au crescut, unge-i din nou cu amestecul de gălbenuş, presară-i cu zahăr şi dă-i la cuptor pentru 40-45 de minute, la 170 de grade, sau până când cozonacul fără frământare trece testul scobitorii.