Rețeta de șașlîk a părintelui Baștovoi. „O mâncare aproape primitivă bună și pentru gusturile moderne”.
Ieronomahul Savatie Baștovoi a postat pe pagina sa de Facebook o rețetă de șașlîk. Este vorba despre o mâncare din Caucaz și se face, originar, din carne de berbec, dar și de porc.
Rețeta de șașlîk
„Șașlîk – o mîncare din Caucaz. Se face din carne de berbec, dar odată cu răspîndirea ei în masă în URSS, a ajuns să se facă și de porc. Carnea aleasă bine, cu puțină grăsime, se taie cuburi și se lasă cu ceapă, dafin, piper și sare la macerat.
Unii o preferă proaspătă și condamnă macerarea. Un bucătar din Uzbekistan mi-a zis că ei o pot lăsa la macerat și cîteva zile. Macerarea cred că este bună în cazul porcului, care nu se gătește în sînge, iar reacția cu sarea și ceapa va omorî orice urmă de sînge rămas în carne pentru a o putea găti la foc rapid spre a o păstra moale și mustoasă.
Înainte cu cîteva ore de a o pune la foc se poate turna vin alb diluat cu apă. E simplu și ușor de gătit. O mîncare aproape primitivă bună și pentru gusturile moderne. Am făcut și un sos de roșii iute, amestec de piper, ardei, cimbișor. Mîncați și din barbă nu dați!”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.