Reteta de placinte „Poale-n Brau”, din Bucovina. Secretele plăcintei „Poale-n Brau” păstrate cu sfințenie de moldovence de sute de ani a fost dezvăluit de o antreprenoare din județul Suceava.
Pasionată de promovarea gastronomiei tradiționale din Bucovina, antreprenoarea Mirela Nechita a împărtășit rețeta unui desert care face deliciul turiștilor români și a celor din străinătate care vizitează acest ținut magic. Este vorba de celebrele „Poale-n Brau”.
Ingrediente necesare:
„Avem nevoie de 1 kilogram de făină, 200 grame de zahăr, 2-3 ouă, un cub de drojdie
500 ml lapte și circa 150 grame de grăsimi (dar se poate folosi și untură curată). Mai trebuie mirodenii, zahăr vanilat, esență de rom, coajă de lămâie, precum și o linguriță de sare”.
Coacerea plăcintelor pe vatră e obligatorie
Mod de preparare:
„Mai întâi pregătim chersanul, adică covățica pentru frământat. Ne punem șorțul de bucătărie și cu baticul strângem părul, ne spălăm bine pe mânuțe și ne apucăm de treabă. Se fierbe laptele. Când este gata îl turnăm peste untură. Putem pune și zahărul în lapte.
Semnul Sfintei Cruci dă un gust unic poalelor în brâu
Facem un cuib în făină și turnăm cu încredere laptele peste făină. Poate credeți că nu este bine, dar vă asigur că va fi perfect pentru aluatul nostru. Separat punem drojdia în puțină apă caldă și așteptăm să se răcească vulcanul de maia naturală, și le amestecăm dar înainte punem ouăle, sare. Le frământăm cu nădejde mai bine de 30 de minute. Aluatul trebuie să înceapă să crească în mâinile noastre. Îl lăsăm la dospit, dar mai înainte facem semnul Sfintei Cruci și îl acoperim cu un ștergar curat. Se ține la cald.
Separat facem umplutura de brânză. Circa 2 kilograme de brânză le amestecăm cu 500 grame de zahăr, 8 ouă, mirodenii, stafide, circa 10 linguri de făină de grâu. Se amestecă bine toate până are consistență și cremozitate. După ce a crescut aluatul, îl luăm la modelat și ca să desăvârșim plăcintele și să fie într-adevăr cu poalele în brâu, le modelăm pe fiecare în parte cu brânză în mijlocul turții și cu marginile aduse în mijloc.
Se pun în tăvi, se ung cu ou și se dau la cuptorul încins la circa 180 grade. După 45 minute se scot, se primenesc cu oleacă de sirop și se bagă la aburit sub o față de masă. Se servesc calde, puse frumos pe platoul de lemn. Poftă bună la plăcinte!!”, încheie Mirela Nechita, potrivit EVZ.